Malin Baryard-Johnsson var felfri på Indiana. Foto: TT

Superstart för Sverige – trea efter första hoppningen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fick en riktig kanonstart i EM i hoppning. Inför morgondagens laghoppning ligger Sverige just nu trea, efter Tyskland och Frankrike.

– Tyskarna ser väldigt, väldigt starka ut. Vi får försöka sätta press på dem, säger Fredrik Jönsson till SVT Sport.

Fredrik Jönsson var först ut av de svenska ryttarna och satte en felfri runda.

– Det är väldigt skönt! vi gjorde en plan och den höll, och den visade sig vara ganska snabb även om jag inte är jättesnabb av naturen. Det känns skönt för laget. Nu är de tre snabbare än mig så det här ser lovande ut, säger Fredrik Jönsson till SVT efter ritten.

Malin Baryard-Johnsson följde upp med en till felfri runda med Indiana.

– Det gick relativt enligt plan. Banan är väldigt delikat. Den är byggd tekniskt, det är några distanser som är kluriga, det är visuellt svårt. Det är en hel del som ställer till det. Allt är svårt mer eller mindre, säger hon till SVT.

Stod emot på vattnet

Henrik von Eckermanns Mary Lou gjorde precis som på EM för två år sedan – stod emot på vattnet och räckte inte över. Ekipaget fick därmed addera sekunder på sin tid.

– Hon hoppade också jättebra men det är vattnet som stökar till det lite. Det är ofta samma känsla hela tiden till vattnet, ibland blir det att hon sista galoppsprången håller andan. Då är det svårt att påverka. Det är skit att det är som det är, säger han efter ritten.

Trots det räknades deras resultat då de var snabbare än Fredrik Jönsson trots felet. Men Henrik von Eckermann var klart besviken efteråt.

– Det är inte första gången jag varit dålig första dagen. Det är tur att jag har en så pass snabb häst. Jag kommer komma tillbaka i morgon och ska göra vad jag kan.

Peder Fredricsons felfria och snabba runda placerade honom i täten, och gav Sverige ett ännu bättre läge.

Sverige ligger nu trea inför morgondagens laghoppning. Tyskland leder, följda av Frankrike. Peder Fredricson är nöjd med läget.

– Jag tyckte alla hästarna hoppade jättefint. Vi ser framemot kommande utmaningar. Det är ett superlag vi åker med, vi var ute och åt middag igår och stämningen är väldigt avspänd. Vi låter alla ha sitt upplägg, vi finns där för varandra men vi låter alla få den plats de behöver.

”Sätta press på dem”

Fredrik Jönsson sa så här om Sveriges insats:

– Det var en bra första dag. Det var lite synd att Henrik fick ett tramp i vattnet. Tyskarna ser väldigt, väldigt starka ut. Vi får försöka sätta press på dem.

Individuellt ligger Peder Fredricson etta, Malin Baryard-Johnsson är på 19:e plats, Henrik von Eckermann 21:a och Fredrik Jönsson är 23:a.

I morgon startar laget i en annan ordning.

Henrik von Eckermann går ut först, sedan rider Malin Baryard-Johnsson, Fredrik Jönsson och sist ut går Peder Fredricson.

Hindrena höjs från onsdagens 1,50 till 1,60. Klassen räknas även individuellt. I lagen räknas tre ryttare, så det sämsta resultatet räknas alltså bort.

Lagställning efter onsdagen:

1. Tyskland 4.22

2. Frankrike 5.39

3. Sverige 6.81

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.