Peder Fredricson fortsätter att leverera helg efter helg och är nu tvåa på världsrankingen. Inför VM i september har han inte mindre än tre hästar som är aktuella. Förutom All In, guldhästen från EM, finns Christian K och Hansson WL. Bakom dem ytterligare tre hästar som kan gå 1,60-hoppning.
Frågan är om någon ryttare tidigare haft så här många topphästar.
– Nej, det tror jag faktiskt inte. Inte så här samtidigt, säger Lisen Bratt Fredricson till SVT Sport.
Hon är gift med Peder Fredricson sedan 2001. Hon har själv ridit OS två gånger. Båda gångerna sålde hon sina OS-hästar efteråt. Försäljningen av Casanova, den häst hon red OS på 2000, betalade för gården på Österlen där Peder och Lisen nu har sin verksamhet.
Fokuserar på unghästbiten
Efter OS 2012, då Lisen ridit och Peder stått vid sidan om, bestämde sig Lisen för att sluta tävla på högsta nivå. Sedan dess har Peders karriär skjutit i höjden. Lisen har stått vid sidan om, utökat verksamheten och sett till att fler unga hästar tas fram.
Själv är hon blygsam till vad det betytt för Peders karriär, och framhåller att hans sponsorer har betytt allra mest.
– Men jag har haft mer tid att fokusera på unghästbiten. Samtidigt har vi ökat ut med mer personal, mer omkostnader. Det är svårt att veta. Ibland kan man känna att man kanske skulle vara ett mindre stall, men för att hitta de där bästa hästarna måste man våga köpa ett gäng 4-åringar.
För att det står ett gäng topphästar i Fredricsons stall är ingen slump. Lisen Bratt Fredricson har gjort sig känd för att hitta de bästa hästarna och göra bra affärer. Att våga är något Lisen är bra på.
– Det är det som varit min grej, att jag är ganska snabb när det gäller. Jag tänker inte efter före, det får man inte göra, det måste gå fort och man måste gå på sin känsla.
Scouting av hästar
För ryttare handlar det om målmedveten scouting av hästar. Precis som med fotbollsspelare finns det scouter som vill hitta de allra bästa hästarna. Och när Falsterbo horse show nu drar igång med unghästhoppningar är det många på läktaren som spanar.
– De stora stallen i Europa har spanare, mycket sådant är det. Det får man se här i veckan. Ibland ser man några som kan sitta och titta på fem, sex tv-skärmar från olika tävlingar i världen och följer hästar, säger Lisen.
– Vi jobbar ganska målinriktat med det. Jag jagar inte just nu, men jag tittar alltid på tävlingar och vi blir ofta tipsade om bra hästar och folk kommer och visar dem. Samtidigt är det svårt, för vi blir mer och mer kräsna. Vi vill hitta en världscuphäst.
Själv har hon en sexårskull som tävlar i Falsterbo.
– I år har vi ett fantastiskt sexårs år. Jag kan se att alla de här kommer gå svårhoppning. Men jag vet inte vilka det är som kommer vara stjärnorna, säger hon.
Alla har ett pris
Trots att Lisen gjort riktigt stora hästaffärer, bland annat sålde hon Fendi till en av världens bästa ryttare, Meredith Michaels-Beerbaum, är hon blygsam kring hur viktigt det har varit för Peders framgångar.
– Det är väl det att vi kunnat satsa mer. Däremot hade han kanske kommit snabbare till toppen om han istället hade kunnat rida de här två hästarna, säger hon.
– Men det är benet där vi säljer hästar som gör att vi kan betala löner till hästskötare och köpa en ny lastbil, säger Lisen.
I Lisens stall finns det ingen häst som inte skulle kunna säljas.
– Nej, jag måste sälja hästarna ibland. Ingen är till salu men alla har ett pris, brukar jag säga. Som tur är för Peder sitter han bara på hästar som vi inte äger själva.
”Stor respekt för pengar”
När man kommer upp på den högsta nivån i hoppning är hästarna värda miljonbelopp och de allra dyraste hästarna i världen kan vara värda runt 50 till 100 miljoner kronor. Precis som framgångar på tävlingsbanorna ger också en bra hästaffärer Lisen en adrenalinkick. Men även om en häst säljs för stora summor handlar det i första hand om överlevnad.
– Jag har väldigt stor respekt för pengar. När jag gjort en affär känner jag att jag kan andas ut lite. Vi måste sälja hästar för att kunna slappna av. Vår verksamhet är så kostsam, den kostar nästan 600, 700 tusen i månaden att dra runt, säger hon.
Så hittades nya stjärnorna Christian K och Hansson WL:
Christian K (tävlades av svenska ryttaren Daniel Svensson): Vi hade ett öga på honom. Både Peder och Charlotte som äger honom tyckte att det var en spännande häst så det var de två som hittade honom tillsammans.
Hansson WL (tävlades av svenska ryttaren Robin Ingvarsson): Hansson ville Peder köpa men fick inte till en affär och då kom Sven Ingvarsson (Hanssons ägare) och Peder fram till att han skulle rida honom. Peder var väldigt positiv när han provat honom första gången, när han förklarade känslan förstod jag att det skulle bli bra, men kanske inte så här bra.