Inom dressyr finns domarna för att poängsätta ekipagens ritt. Vad en hoppdomare gör är kanske mindre självklart.
– Det primära en hoppdomare gör är att bedöma tävlingsekipagens ritt, säger Annika Pihl, en av de svenska domarna som dömer VC-finalen, till SVT Sport.
Annika Pihl är en av landets mest erfarna domare med nästan 30 år i branschen.
Vem som får uppdraget att döma de internationella tävlingarna bestämmer det Internationella Ridsportförbundet (FEI) tillsammans med värdlandets ridsportsförbund. I varje domarteam måste det alltid finnas minst en domare från ett annat land, en sk foreign judge.
”Intresset för domaruppdraget är stort”
– Intresset för att utbilda sig till hoppdomare är väldigt stort men vi kan inte utbilda alla. Dels är det ganska höga krav för att bli domare. Sedan finns det inte riktigt någon mening att utbilda för många för alla måste kunna få uppdrag, säger Annika Pihl.
En tävlingshelg börjar alltid med en hästbesiktning. Där ser veterinärer tillsammans med domarteamet till så att rätt hästar är på plats genom att jämföra hästens chip och pass.
Viktiga uppgifter i domartornet
Under internationella tävlingar finns det alltid minst fyra domare. Tre av dem befinner sig i domartornet.
Domare 1: Ansvarar för kommunikationen med ryttaren på banan – ringer i en klocka och meddelar ifall ritten måste avbrytas.
Domare 2: Ansvarar för att döma ritten – räknar fel, hur hindren hoppas och om de faller.
Domare 3: Ansvarar för tidtagningen – tar tiden med en manuell klocka för att se till så den digitala stämmer, ansvarar för rankingpoängen och ser till så att prispengarna stämmer.