Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dressyrstjärnan Charlotte Dujardin drar sig ur OS. I klippet ovan ger SVT:s expert Gunilla Byström sin syn på händelsen. Foto: Hamad I Mohammed / BILDBYRÅN

Dressyrstjärnan Charlotte Dujardin drar sig ur OS – utreds av internationella ridsportförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Trefaldiga OS-guldvinnaren och världsrekordhållaren i dressyr Charlotte Dujardin drar sig ur OS i Paris. Hon utreds av det internationella ridsportförbundet (FEI) sen en fyra år gammal video läckt ut kring hennes hantering av hästar.

”Finns inga ursäkter, jag skäms”, skriver stjärnan på sociala medier.

Brittiska dressyrstjärnan Charlotte Dujardin, 39, var på väg att göra sitt fjärde OS och var en av guldfavoriterna till OS i Paris.

Men nu meddelar hon på sociala medier att hon drar sig ur och är under utredning av det internationella ridsportförbundet FEI.

OS i Paris 2024

”En video från fyra år sedan visar mig göra ett fel kring min hantering av hästar under en träning. Förståeligt utreder FEI det här och jag har beslutat att dra mig ur alla tävlingar, inklusive OS, tills utredningen är klar”, skriver hon på sociala medier.

– Eftersom hon drar sig ur OS så känner hon ju själv att det här inte är något som hon står för, så det är klart det här är jätteallvarligt, säger SVT Sports expert Gunilla Byström.

Dujardin har tagit tre OS-guld, ett silver och två brons. Hon var favorittippad även under Paris-OS och hade hon tagit ytterligare en medalj, oavsett valör, hade hon blivit den mest väldekorerade brittiskan genom tiderna.

– Hon innehar alla tre världsrekorden i Grand Prix, Grand Prix Special och Grand Prix Kür. Så hon är en av världens bästa ryttare, säger Byström.

”Det som hände var helt olikt mig och reflekterar inte hur jag tränar mina hästar eller lär ut mina elever, men det finns inga ursäkter. Jag skäms och skulle ha satt ett bättre exempel där och då”, säger Dujardin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet