Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wilma Hellström höll Sverige kvar i guldjakten. Foto: SVT/Bildbyrån

Historiskt EM-guld till Sverige: ”Det blev en utklassning”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vinner EM-guld i hoppning i lag för första gången.

Efter att Henrik von Eckermann inlett med fyra fel klev Wilma Hellström och Jens Fredricson fram och fixade guldet innan ländernas sista ekipage hade startat.

– Helt overkligt. Så jäkla underbart, säger Hellström till SVT Sport.

Se ögonblicket när Sverige tar EM-guld i spelaren ovan.

I den första lagrundan på torsdagen gav Henrik von Eckermann Sverige en riktig drömstart med en felfri runda. Under fredagens andra runda såg det lika säkert ut – fram till sista hindret som föll.

Pressen landade på Wilma Hellström, som igår rev två hinder. Nu visade hon att hon är att räkna med och höll nollan. Därmed höll hon Sverige kvar i guldjakten.

– Jag var så nervös. Jag tänkte bara ”gud bevare mig”, säger hon till SVT Sport.

KLIPP: Se Wilma Hellströms superritt på EM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tyskland i ledning fick först ett tidigt avbräck då Marcus Ehning inte kunde komma till start. När Philipp Weishaupt rev ett hinder blev det ett tufft läge för laget.

Jens Fredricson, som radat upp nollrundor med Markan Cosmopolit, fortsatte att leverera och satte dit ytterligare en nolla i protokollet.

När Tysklands andra ryttare rev ett hinder stod det klart utan att Rolf-Göran Bengtsson ens behövt hoppa – Sverige är europeiska mästare.

”Har inga ord”

– Jag har inga ord, det här svenska laget är.. Ja det finns verkligen anledning till att det gått som det gått de senaste åren. Vi verkligen bara stöttar varandra i allt, säger Wilma Hellström.

– Makalöst bra. Nu är det guld igen, säger Jens Fredricson som avslöjar att Rolf-Göran Bengtsson inte vet om guldet ännu.

Henrik von Eckermann passade på att hylla sina felfria lagkamrater.

– För jädra kul. Det blev en utklassning i slutändan, säger han.

Som sista ryttare, ovetandes om att guldet redan var klart, visade Rolf-Göran Bengtsson att han kan hålla ihop det när det gäller. Bengtsson satte en nolla och Sverige slutar på 9,51 poäng.

SE ÄVEN: Jens Fredricsson felfri i laghoppningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.