Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik von Eckermann kom femma i La Coruña. Foto: Bildbyrån

Formstarke von Eckermann siktar på historisk seger med King Edward

Uppdaterad
Publicerad

Efter två andraplaceringar har världsettan Henrik von Eckermann ett tydligt mål: att bli förste svensk att vinna Top 10-finalen, tillsammans med stjärnhästen King Edward.

– Det är mitt fjärde försök nu, så det är väl dags nu, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

I kväll avgörs den prestigeladdade Top 10-finalen i Genève, där världens tio bästa hoppryttare mäter krafterna. Stora prispengar och ära står på spel, och världsettan Henrik von Eckermann har dessutom chans att skriva svensk idrottshistoria.

”Här finns det kliv att ta”

Henrik von Eckermann slutade på silverplats ifjol, när britten Ben Maher vann. I år siktar han på att bli förste svensk att vinna.

– Detta är ju en final där jag har varit tvåa två gånger, så här finns det ju kliv att ta. Jag vill jätte-jättegärna vinna den här finalen en gång, men det är en otrolig konkurrens. Det är en väldigt attraktiv tävling att vinna, med mycket prestige. Så det är inte lätt, men jag ska göra vad jag kan, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Hur ser du på King Edwards form?

– Han kändes jättebra i Prag, trots att det blev två bommar. Jag hoppas att vi tar med oss den känslan och att bommarna ligger kvar den här gången.

Konkurrenten hyllar svenskarna

Peder Fredricson ska också tävla i Genève, och både han och von Eckermann ingjuter stor respekt hos den brasilianske konkurrenten Marlon Modolo Zanotelli, som just nu är rankad åtta i världen.

– Jag tror inte att vi kan slå Henrik och King Edward, säger han först med ett skämtsamt skratt, och fortsätter sedan:

– De svenska ryttarna har varit otroligt starka de senaste åren, och det är så många som gör ett bra arbete och förtjänar alla framgångar. De är svårslagna, men under minuterna på banan kan allt hända. Henrik har slagit mig många gånger, och jag har slagit honom några gånger. Jag ska försöka besegra honom igen, säger Marlon Modolo Zanotelli.

Både von Eckermann och Fredricson är även kvalificerade för söndagens Grand Prix.

De tävlar i Top 10-finalen

Henrik von Eckermann (Sverige)

Martin Fuchs (Schweiz)

Julien Epaillard (Frankrike)

Harrie Smolders (Nederländerna)

Ben Maher (Storbrittanien)

Simon Delestre (Frankrike)

Marlon Modolo Zanotelli (Braslien)

Peder Fredricson (Sverige)

Kevin Staut (Frankrike)

McLain Ward (USA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.