Douglas Lindelöw.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om turerna kring Douglas Lindelöw. Foto: Andreas Hillergren / TT

Förundersökningen mot Douglas Lindelöw läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

I mars polisanmälde Svenska ridsportförbundet den dåvarande landslagsryttaren Douglas Lindelöw, efter uppgifter om att han behandlat sina hästar illa.

Nu läggs förundersökningen ner men förbundet kommer inte att ta ut ryttaren till några internationella tävlingar i dagsläget.

Aftonbladet publicerade uppgifter om att Douglas Lindelöw ska ha behandlat sina hästar illa. På egna uppgifter agerade sen förbundet – stängde av honom från landslagsverksamhet och polisanmälde.

Efter att vittnen och ryttaren, som hela tiden förnekat brott, förhörts är förundersökningen nu nedlagd.

– Det handlar om misstankar som låg ganska långt bak i tiden. Den bevisningen som fanns var inte tillräckligt stark, säger åklagaren Peter Erlandsson till SVT Sport.

”Förtroendet finns inte”

Lindelöw stängdes av från att tävla internationellt men har tävlat i Sverige, på nationell nivå, hela tiden.

Ridsportförbundet menar dock att ryttaren inte har det förtroende som krävs för att få en plats i landslaget eller för att tävla internationellt.

Just nu pågår ett disciplinärende mot ryttaren.

– Det här är en fråga om förtroende, en helhetsbedömning som vi gör. Då är vår bedömning att förtroendet inte finns på det sätt att det kan handla om att ingå i ett landslag, säger Johan Fyrberg, Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare.

– Men det vi lär oss när hästar inte mår bra eller hanteras på ett sätt som inte är tänkt är att det inte sällan är människor som också hamnar i kläm och inte mår bra. Det finns en kombination av båda delarna, men grunden är densamma, det handlar om hästars välfärd.

Förbundet: Erbjudit stöd

När du säger att människor inte mår bra, har ni erbjudit stöd till ryttaren?

– Naturligtvis. När det här uppdagades hade vi ett antal samtal med ryttaren, så att alla parter skulle vara trygga. Det är väldigt viktigt att vi så långt som möjligt pratar med berörda, och det har vi säkerställt med den här ryttaren. Vi ställde ut idrottspykologiskt stöd redan dag ett, säger Fyrberg.

– Även om vi har fått ta del av väldigt allvarliga underlag och berättelser så är det viktigt att vi ser till de mänskliga aspekterna. Vi har påmint om det här stödet, men vi upplever att det inte använts.

SVT Sport söker Douglas Lindelöw.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.