Henrik von Eckermann ramlade av – medaljdrömmen krossad: ”Skamligt och pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann hade en mardrömslik final i hoppning. Efter att ha klarat de första hindren felfritt ramlade svensken av King Edward och fick gående lämna banan.

– Det känns skamligt och pinsamt. Jag har världens bästa häst som är i form och allt är som det ska. Det är helt mitt fel, säger en nedstämd von Eckermann till SVT Sport strax efter incidenten.

– På en millisekund är det över och jag hade en fantastisk känsla, han hoppade fantastiskt på framhoppningen, säger von Eckermann.

OS i Paris 2024

KLIPP: Henrik von Eckermanns tankar efter mardrömsfinalen:

Henrik von Eckermann

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik von Eckermann bedrövad efter mardrömsfinalen: ”Mitt fel”. Foto: SVT

”Det är en så känslig häst”

Han beskriver vad som hände efter landningen innan det kort senare var över efter ett missförstånd.

– När jag landade följde jag med till höger men på något sätt går han lite till vänster och då förlorade jag balansen och då undrar han direkt vad som händer där uppe, det är en så känslig häst. Jag skulle hållit mig i mitten och fört honom, berättar von Eckermann om händelsen.

Det gick ett chockartat sus hos publiken utanför Versailles när världsettan sedan två år tillbaka fick lämna finalen under dessa omständigheter. von Eckermann fick inte med sig något resultat.

”Sällan man ser en sån här ryttarmiss av Henrik”

– Henrik omvärderar sitt beslut väldigt sent, har tänkt ett visst antal språng och plötsligt tänker han om. Han går ur rytmen och det tar tvärstopp, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

– Det är sällan man ser en sån här ryttarmiss av Henrik, jag vet inte ens om jag sett det hos honom tidigare. Han är förtvivlad såklart, säger Björe.

Henrik von Eckermann var på förhand en av favoriterna till att göra upp om guldet. I stället fick han uppleva en av karriärens värsta mardrömmar.

von Eckermann var ende svensk i finalen dit 30 hoppryttare nått.

– Det är King Edwards sista OS och att jag står i vägen för det känns skamligt, säger von Eckermann.

De svenska hopparna har misslyckats i Paris. I lagtävlingen där men var regerande mästare slutade man sexa och Peder Fredricson tog för tre år sedan ett individuellt silver i Tokyo.

Missa inte OS-magasinet i kväll klockan 22.05 – med dagens höjdpunkter och analyser.

Resultat hoppning final:

1) Christian Kukuk (Checker 47), Tyskland, 0 fel/38,34 
2) Steve Guerdat (Dynamix De Belheme), Schweiz, 4/38,38 
3) Maikel van der Vleuten (Beuville Z), Nederländerna, 4/39,12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet