Henrik von Eckermann

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör världsettan om hans motivation och hur han förändrats som tävlingsryttare. Foto: FEI/SVT

Henrik von Eckermann avstår de fyra inledande VC-tävlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Målet är att försvara titeln men i år väljer regerande mästaren Henrik von Eckermann en senare världscupentré.

– Världscupfinalen ska jag göra och självklart vill jag vinna den igen. Men eftersom jag är förkvalificerad så har jag den möjligheten, precis som förra året, att jag inte behöver jaga de poängen, säger von Eckermann till SVT Sport.

I söndags vann belgaren Gregory Wathelet den första deltävlingen av 14 i den västeuropeiska ligan. Bästa svensk var Peder Fredricson med en sjundeplats.

Henrik von Eckermann skrev 2023 historia som första svenska hoppryttaren att vinna världscupfinalen, en titel han försvarade i våras när finalen avgjordes i Riyadh.

Som regerande mästare har han en direktplats till kommande final och behöver inte kvala in på poäng, vilket gör att han i år väljer att avstå de första deltävlingarna.

– Jag kommer att göra några världscuptävlingar men jag har också lite yngre hästar, lite ”nyare” hästar som jag måste utbilda och låta komma in i sporten. Då kanske andra tävlingar, än just världscuptävlingarna, passar bättre så att jag kan bygga vidare, förklarar von Eckermann valet av tävlingar.

VC-start i Stuttgart

Säsongsdebuten i världscupen är planerad till Stuttgart, deltävling fem. Innan dess väntar bland annat några utomhustävlingar i Mexiko på stora gräsbanor.

Den svenska världsettan har tidigare i höst haft flera framskjutna placeringar där med stoet Glamour Girl och var nyligen trea i en femstjärnig Grand Prix med nya 10-åriga stjärnskottet Minute Man.

– Lite annorlunda, förut har jag nästan alltid varit i Oslo, Helsingfors och börjat där. Men jag kände nu att det här är ett bättre upplägg för de andra hästarna för jag behöver hela tiden bygga underifrån och försöker alltid leta tävlingar som ska passa hästarna.

VC-finalen i Basel är ett stort mål för von Eckermann som 2023 vann just VC-deltävlingen i Schweiz med King Edward.

– Självklart är det en målbild att försöka vinna igen och min hästägare, Georg Kähny, som äger King Edward och Iliana, det är hans hemstad Basel. Så självklart vore det kul att slå till där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.