• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Werth tog andra guldet – Nilshagen femma

Uppdaterad
Publicerad

Therese Nilshagen var Sveriges stora utropstecken i kürfinalen. Hon red strålande och satte nytt personbästa på 80,411 procent. Men den tyska tätduon Isabell Werth och Sönke Rothenberger var i en klass för sig.

Mästerskapsdebutanten Therese Nilshagen som blev fyra i GP-dressyren var Sveriges stora hopp när kürfinalen avgjordes. Och precis som senast stod hon för personbästa när hon denna gången noterades för 80,411 procent med hästen Dante.

– Det känns bra – åttio procent var ett mål, säger Nilshagen.

SVT Sports expert Gunilla Byström var lyrisk när resultatet dök upp på skärmen.

– Äntligen! Personbästa! Helt otroligt, utbrast experten.

Nilshagen ledde då tävlingen, men fyra toppryttare återstod. Nilshagen blev nedpetad och låg på tredje plats när det var dags för de två sista ekipagen, båda från Tyskland.

Stentuff kamp om guldet

Blott 22-årige Sönke Rothenberger med hästen Cosmo slog till med det fantastiska resultatet 90,614 procent och satte en enorm press på veteranen Isabell Werth och Weihegold OLD, som vann EM-guldet i Grand Prix Special igår.

Men Werth visade att gammal fortfarande är äldst och knep guldet med resultatet 90,982 procent.

– Fantastiskt bra, så spännande in i det sista säger förbundskapten Bo Jenå till SVT Sport.

– Det är jättestort, vet inte om det hänt förut att vi haft två över 90.

Kittel och Vilhelmson Silvfén längre bak

Patrik Kittel med hästen Delaunay var förste svenske ryttaren ut i finalen. Ekipaget utstrålade lätthet och visade upp fina övergångar.

– Det är fantastiskt att han gått tre dagar på raken så här bra. Det är bara att njuta, säger Patrik Kittel till SVT Sport.

Sedan var Tinne Vilhelmson Silfvén ute strax för Nilshagen och gick då in på en femteplats på noteringen 76.904 med Paridon Magi.

– Ett jättefräsch och trevligt program, tycker jag, säger experten Byström.

Dressyrlaget har nu tävlat klart på EM och kan se tillbaka på ett mästerskap med en medalj och flera andra fina resultat.

– Vi är jättenöjda, det här lovar gott inför framtiden, säger Jenå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.