Patrik Kittel håller hårt i sin hatt. Här vid OS i Rio i somras. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Kittel kritisk till hjälmtvång

Uppdaterad
Publicerad

Dressyrryttaren Patrik Kittel, 40, är kritisk till att det införs hjälmtvång vid svenska dressyrtävlingar nästa år. ”Jag gillar inte tvång och vad jag känner till har aldrig någon skadats på en dressyrarena. Det har löst sig bra hittills”, säger Kittel till SVT Sport.

Nu är det klart att ett hjämtvång införs vid svenska dressyrtävlingar från och med nästa år.

Men dressyrkommittén har tidigare varit tveksam mot ett förbud.

Svenska stjärnan Patrik Kittel håller med – han ser det som självklart att tävla med hatt internationellt.

Han förstår dock betydelsen av att vara förebild för unga och använder hjälm när han tränar och värmer upp.

– Men nu går hattens tradition går förlorad, säger Kittel, med tre OS på meritlistan.

Han har inte blivit tillfrågad om beslutet och vet inte alls hur förbundet har resonerat.

OS-mästaren tävlar alltid i hjälm

Dressyrkommittéens ordförande Lillian Jansson vill inte kommentera frågan när SVT tar kontakt utan hänvisar till Tävlingssektionen som inte vill svara i en intervju. Tidigare har Jansson ställt sig på Kittels sida och värnat om valfriheten.

– Vi vill behålla valfriheten för ryttarna när det gäller att använda hjälm eller hatt på tävling, sa Jansson till Hippson för en månad sedan.

På Ridsportsförbundets hemsida motiverar man beslutet:

– Vi har haft en lång dialog med dressyren. Med tanke på säkerheten kunde vi inte skjuta fram beslutet. Utan det träder i kraft omgående vid årsskiftet, säger Tävlingssektionens ordförande Meta Persdotter.

Noterbart är att den trefaldiga OS-mästarinnan Charlotte Dujardin alltid tävlar med hjälm, eller hårda hattar som man valt att uttrycka det. Vid OS i London 2012 var hon ensam att göra det i hela startfältet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.