Det svenska hopplanslaget med Peder Fredricson, Malin Baryard, Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det svenska hopplandslaget har skördat stora framgångar men tvingas nu till generationsväxling. Hör förbundskapten Henrik Ankarcrona och stjärnan Henrik von Eckermann om hur de ser på problemet. Foto: Bildbyrån

Landslagets generationsväxling: ”Inte lika bra som för två år sedan”

Uppdaterad
Publicerad

Det väntar en generationsväxling för det framgångsrika svenska hopplandslaget. Med den kommer också frågetecken.

– Vi ska inte sticka under stol med att ekipagen vi haft under de senaste åren inte är där längre och det är svåra ekipage att byta ut, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Det svenska hopplandslaget tog bland annat OS-guld i Tokyo och i VM 2022 – men är nu på väg att splittras.

Rolf-Göran Bengtssons topphäst Zuccero kan eventuellt komma att säljas. Malin Baryard-Johnssons Indiana har fyllt 16, Peder Fredricsons All In har pensionerats och Catch Me Not har hunnit bli 18 år.

Lägg därtill att Henrik von Eckermann inför Göteborg Horse Show deklarerade att King Edward, av många ansedd som en av världens bästa hopphästar någonsin, har gjort sitt sista mästerskap.

– Hästar är inte med lika länge som ryttarna. Det är alltid mer akut med hästar. Vi behöver fler och vi behöver jobba långsiktigt. Vi har haft en period i några år där vi har haft hästar på en hög nivå och nu faller några av dem ifrån, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Arbetet med att hitta nya ämnen har pågått hela tiden. Det är inte bara köpa en ny häst och så är man med igen. Det tar flera år att bygga, säger Ankarcrona.

Hör von Eckermann och Ankarcrona om varför det är så svårt att ersätta hästarna i spelaren ovan.

EM i hoppning 2025 sänds i SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.