EM-ändringen: Lindbäck in – Freskgård ut

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Fredrik Bergendorf gör en sen ändring i laguttagningen inför EM i fälttävlan i Polen.

En vecka innan tävlingarna startar ersätter Niklas Lindbäck Anna Freskgård, som i stället rider individuellt.

– Jag har varit beredd och är redo, säger Niklas Lindbäck till SVT Sport.

Redan när laget presenterades sa förbundskapten Fredrik Bergendorf att dagsformen i anslutning till EM skulle kunna påverka vilket lag som slutgiltigt kommer till start i Strzegom. Laget som presenterades i juni var Sara Algotsson-Ostholt, Ludwig Svennerstål, Louise Svensson-Jähde och Anna Freskgård. Nu byter han mästerskapsdebutanten Freskgård mot rutinerade Niklas Lindbäck.

– Anna är en duktig ryttare och har en fantastisk häst men det här blir lugnare och bättre för henne, säger Fredrik Bergendorff.

Anna Freskgård fick beskedet under onsdagskvällen och säger så här till SVT Sport.

– Det klart att det varit lite omtumlande. Även om lagplatsen kom som en positiv överraskning när jag fick den så har jag ju ändå ställt in mig på att rida i laget, säger Anna Freskgård till SVT Sport

Det har funnits kriterier som sagt att formen inpå mästerskapet kan påverka den definitiva laguttagningen. Hur ser du på beslutet med utgångspunkt från det kriteriet?

– Niklas gjorde en väldigt bra tävling senaste i Aachen och har kommit starkt under sommaren. Jag gjorde min senaste tävling i Jardy och ser man till resultatet i den tävlingen så var det inte till min fördel.

Dagsformen grund till beslutet

Lindbäcks häst Focus Filiocus har haft en brant utvecklingskurva under säsongen och varit mycket stabil de senaste tävlingarna

– Både tävlingarna i Aachen och i Lumühlen har känts fantastiskt bra och formen är absolut fin, säger Lindbäck till SVT Sport.

Lindbäck har vetat om att han var förste reserv och att rida som lagryttare i stället för individuellt ändrar inget i planen framemot tävlingen.

– Mina förberedelser har sett likadana ut oavsett om jag planerat för individuell start eller i laget. Planen hade varit den samma. Vi är redo, säger Niklas Lindbäck till SVT Sport.

Lindbäck har lång mästerskapsrutin och var bland med i laget som tog silver på EM i Malmö 2013. Nu får han en ny chans till lagmedalj på årets EM som inleds 17 augusti i  Strzegom.

– Jag ser fram emot det. Jag gillar att tävla och laget ger en extra krydda, säger Lindbäck till SVT Sport.

– Det är tråkigt för Anna men jag är säker på att hon kommer att göra en bra tävling och få med sig massor av erfarenheter ändå.

Freskgård blickar framåt

Anna Freskgård gör nu alltså mästerskapsdebut som individuell ryttare i stället för som medlem i laget men det finns mästerskap längre fram där hon tänker ge sig själv chansen igen.

– Jag kommer att heja på laget fullt ut och se det som förberedelse för VM nästa år. Då ska jag ta en lagplats och behålla den tills jag går över mållinjen sista dagen, säger Freskgård till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.