Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Efter hopplandslagets succé – nu ökar ansvaret: ”Välmående hästar presterar”

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige ligger i framkant när det handlar om hästvälfärd tror Malin Baryard Johnsson är en stor del i de senaste årens framgångar för det svenska hopplandslaget. Samtidigt menar kollegan Peder Fredricson att ett större ansvar nu vilar på Sverige.

– Det ökar vårt ansvar och också vår möjlighet att påverka, säger hoppryttaren till SVT Sport.

Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson har varit med och vunnit dubbla guld i laghoppning de senaste åren. Först OS-guldet i Tokyo 2021, sedan VM-guldet i Herning 2022. Lägg där till Fredricsons individuella OS-silver och världsettan Henrik von Eckermanns VM-guld.

Sverige har vuxit fram till en supernation och maktfaktor inom internationell hoppning.

– Jag tror att vi har blivit såhär bra tack vare att vi tar hand om hästarna som vi gör. Så vi behöver inte ändra så mycket, vi visar resten av världen att välmående hästar presterar, säger Malin Baryard Johnsson till SVT Sport.

Fredricson: ”Ökar vårt ansvar”

Peder Fredricson menar att de många blågula framgångarna nu har ökat Sveriges ansvar när det kommer till frågan om hästvälfärd.

– Ja, det skulle jag säga att det gör. Det ökar vårt ansvar och också vår möjlighet att påverka, som jag ser är väldigt positivt.

Både Fredricson och Baryard anser att Sverige ligger i framkant gällande hästars välmående.

– Jag tycker att vi är väldigt bra, många av oss i toppen kommer från ridskolor – vi har lärt oss från grunden. Vi i Sverige har en stor hästkunskap. Jag tror också att vi alla har förstått sedan länge att ju bättre hästen mår, desto bättre presterar den också, säger Baryard Johnsson.

Men fortfarande finns ett stort jobb kvar att göra. Det menar Göran Dalin, ordförande i Hästvälfärdsrådet på Svenska Ridsportförbundet.

Bland annat genomförs nu en stor utbildningsinsats kring vad förbundet kallar ”de fem domänerna”: hästens beteende, hälsa och nutrition, miljön hästen vistas i samt hästens mentala hälsa.

– Hästar ska inte vara stressade och sjuka för att vi inte tillgodoser de här grundläggande behoven, säger Dalin.

”Kan jobba med en nollvision”

Samtidigt, menar Dalin, går det inte att göra ridsporten helt riskfri för hästarna.

– Vi kan minska skaderisken, vi kan förbättra hästvälfärden väldigt mycket. Men att absolut garantera att hästar inte råkar illa ut, det kan vi inte göra. Vi kan jobba med en nollvision, att man rör sig mot ett mål. Men precis som nollvision när det gäller trafikolyckor, så kommer vi aldrig uppnå absolut noll fall av bristande hästvälfärd.

Om man ser till internationella mästerskap, vad är viktigast där och då för att nå den här nollvisionen?

– Väl förberedda ryttare, välutbildade hästar, rimliga krav på tävlingsbanan, kompetenta funktionärer som ser till att stötta och stoppa hästar och ekipage som inte fungerar som de ska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Baryard: ”Ha koll”

Vad kan ni som enskilda ryttare göra för att förbättra hästarnas välfärd?

– Visa upp hur vi behandlar våra hästar och hur vi tar hand om dem. Också ha koll när man är iväg, om man ser något som inte är bra nog – att man faktiskt nämner det till domare som kan ändra på det, säger Baryard Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.