Historiskt VM-guld till Henrik von Eckermann

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann vann VM-guld i hoppningen i överlägsen stil – och tog Sveriges första individuella guld någonsin i grenen.

– Jag kan inte fatta det. Det har varit fantastiska dagar och utan King Edward hade det inte varit möjligt, säger den nyblivne världsmästaren.

De nyblivna VM-guldmedaljörerna från laghoppningen, Henrik von Eckermann och Jens Fredricson, gick in i söndagens finalhoppning som etta och tvåa.

I den första omgången visade båda de svenska ekipagen hög klass och var felfria – och behöll ett tydligt grepp om de ädla medaljerna inför avgörandet med de tolv bästa ryttarna.

Hyllningen till hästen

Nyblivna världsettan von Eckermann och hästen King Edward var helt felfria genom tävlingen, precis som när de vann OS-guld i lag ifjol. Trots flera stora framgångar i lagsammanhang var medaljen 41-åringens första individuella medalj i ett stort internationellt mästerskap.

– Jag kan inte fatta det. Det har varit fantastiska dagar och utan King Edward hade det inte varit möjligt, säger von Eckermann efteråt.

Vad vill du säga till King Edward?

– Jag vill säga tack, jag är skyldig honom resten av livet. Jag är tacksam att alla vara tysta för min häst är känslig, men det är svårt att beskriva.

”Rider som en världsetta”

Henrik von Eckermann hyllas av SVT:s expert.

– Detta är helt otroligt, helt felfri igen, säger Lotta Björe.

– Han kommer härifrån med två guldmedaljer, som en av de största favoriterna på förhand. Han rider som en världsetta.

För 54-årige Jens Fredricson och Markan Cosmopolit blev det ingen första individuell medalj i ett internationellt mästerskap. Ekipaget rev två gånger, 13 fel och slutade han på tionde plats.

– Vi ska vara otroligt glada hur han genomfört mästerskapet, säger SVT:s expert Lotta Björe.

Silvret gick till Jérôme Guery från Belgien och bronset till Maikel van der Vleuten, Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.