• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fredrik Spetz, här på en tävling i Stockholm 2019. Foto: Bildbyrån

Ryttaren: ”Hade man velat hade man löst det”

Uppdaterad
Publicerad

När abortviruset bröt ut på tävlingsanläggningen – då stod hästarna stod under ett stort tältstall.

– Vi alla hade hoppats på att det skulle gå fortare att separera hästarna, säger ryttaren Fredrik Spetz till SVT Sport.

Ryttaren Fredrik Spetz reste ner till Valencia i början av februari med sina sex hästar – och lämnade Spanien den 22 februari. Tanken var att hästarna skulle tas hem av hästskötarna strax efter.

Men så blev det inte.

”Hård press på veterinärerna”

– Den veckan jag inte var här blev andra ryttares hästar jättedåliga, och man fick till och med att avliva några hästar. Så jag bestämde mig för att åka ner igen, säger Spetz och fortsätter:

– Jag var inte här när det var som värst. Men då hade man inte möjlighet att få så många hästar till klinik. Det var hård press på veterinärerna på plats här och det var väldigt många svårt sjuka hästar på anläggningen. Det är det inte längre. Nu har flera kliniker runt omkring fullt fokus på att ta emot hästar, vilket gör att det är lugnare på tävlingsplatsen.

Fredrik Spetz berättar att man under näst sista veckan i februari växte misstankar om abortviruset (EHV-1) på tävlingsplatsen. Då stod hästarna i ett stort tältstall – och ur smittskyddssynpunkt var det inte optimalt.

– Vi alla hade hoppats på att det skulle gå fortare att separera hästarna. Hade man fått önska så hade hästarna snabbare fått separata stallar. Där var kanske inte arrangören riktigt på hugget med att lösa det, säger han och fortsätter:

– Det som var jobbigt var att ryttare, hästskötare, veterinärer på plats jobbade hårt för det. Men det gick tyvärr lite långsamt.

”Hade men velat hade man löst det”

Fanns det inte resurser eller vad tror du anledningen är?

– Jag tror hade man velat så hade man löst det. Jag vågar inte svara på varför man inte jobba hårt för det.

– Men det kommer bli utredning om det efteråt. Nu måste vi fokusera på att blicka framåt och göra det bästa av det. Just nu är det fullt fokus på hästar som inte har symptom och som mår bra och på ett bra sätt kunna ta hem dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.