Arkiv. Sara Algotsson Ostholt under en tävling i Stockholm. Foto: Bildbyrån.

Ryttarstjärnans utmaning – jakt på coronatest

Uppdaterad
Publicerad

Fältävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt tävlar i helgen i tyska Luhmühlen.

Men förberedelserna har till största del handlat om en jakt på ett coronatest.

– Det var jättebökigt, säger OS-silvermedaljören.

Sara Algotsson Ostholt gör i helgen sin andra internationella tävling efter coronauppehållet.

Fälttävlansstjärnan har sin bas i den tyska hästmetropolen Warendorf, en stad som i tisdags försattes i total nedstängning efter ett coronautbrott på ett slakteri i närliggande Gütersloh, där fler än 1 000 av närmare 7 000 personer testats positivt för covid-19.

Sju timmar i kö

Inför tävlingen på söndag har Algotsson Ostholt tvingats göra ett coronatest för att bevisa att hon är frisk, något som visat sig vara allt annat än enkelt, vilket Tidningen Ridsport var först med att rapportera om.

– Det var jättebökigt. De sade på nyheterna att så många som möjligt skulle kunna testa sig gratis, men så lätt var det inte. Det öppnades en gratis testcontainer i en annan stad, men där fick man stå sex–sju timmar i kö. Sedan sade de på kvällen att de inte kunde ta emot fler.

– Jag har inte lust att ställa mig i kö i sju timmar med folk som är sjuka. Jag tänkte att jag lika gärna kunde stanna hemma i så fall.

Men Algotsson Ostholt hittade en egen lösning på problemet.

– Min medarbetare jobbar på en hästklinik där de testar personalen. Vi gjorde testet och skickade det till en kompis kompis som har ett labb i München, säger hon.

Grönt ljus

Under torsdagskvällen kom provsvaret som visade att hon är redo att tävla.

– Det ser ut att vara grönt ljus, det ser vi fram emot. Vi som har med hästar att göra är vana att lösa problem. Blir det stopp får man ta andra vägar.

Förutom Algotsson Ostholt är ytterligare två svenska ryttare anmälda till tävlingen: Christoffer Forsberg och Malin Petersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.