För drygt tre veckor sedan skrevs svensk idrottshistoria när det svenska hopplandslaget vann OS-guld i Tokyo. Idag inleddes jakten på nya blågula framgångar i tyska Riesenbeck.
Peder Fredricson är den enda ryttare i det svenska laget som var med och vann OS-guld. Nu under EM får guldhästen All In vila – istället tävlar han på Catch Me Not S. ”Charlie”, som hästen kallas, gör precis som övriga svenska hästar mästerskapsdebut.
Alla svenskar felfria
Mycket av snacket inför EM har handlat om Peder Fredricsons favoritskap. Och efter att de tre första svenskarna ridit felfritt var det OS-guldmedaljörens tur.
Fredricson slog till med en ny felfri runda och var dessutom tillräckligt snabb för att föra upp Sverige till topp i lagtävlingen. När tiderna omvandlats till felpoäng innebär det att Sverige leder på totalt 3,59 fel före Tyskland på 4,77 och Schweiz på 5,47.
Fredricson ledde dessutom individuellt ända fram till nästa siste ryttare, hemmahopparen David Will. Tysken var en knapp sekund snabbare än Fredricson.
– Det var en väldigt bra start för mig och för laget idag, konstaterar Fredricson efteråt.
Och det är svenskt även på tredjeplats genom Douglas Lindelöw. 30-åringen ingick, tillsammans med Fredricson, i det svenska lag som tog silver på EM i Göteborg 2017.
– Jag fick till planen väldigt bra, det räckte till en snabb tid. Det är en bra känsla när det går fort utan att det känns fort. Jag har ett bättre utgångsläge än vad jag haft tidigare på EM, det ska bli kul att fortsätta, säger Lindelöw till SVT Sport.
Rolf-Göran Bengtsson är elva individuellt och Angelica Augustsson Zanotelli 32:a.
Här inleder Angelica Augustsson Zanotelli med en felfri runda för Sverige:
Även Rolf-Göran Bengtsson slog till med en felfri hoppning:
Ställning i lagtävlingen efter dag 1
1. Sverige, 3,59 fel
2. Tyskland, 4,77 fel
3. Schweiz, 5,47 fel
4. Nederländerna, 8,97 fel
5. Frankrike, 9,15 fel
6. Belgien, 9,34 fel
7. Irland, 12,73 fel
8. Spanien, 13,52 fel
9. Italien, 14, 11 fel
10. Danmark, 16,45 fel
11. Tjeckien, 16,94 fel
12. Storbritannien, 17,18 fel
13. Norge, 17,76 fel
14. Österrike, 19,21 fel
15. Turkiet, 24,55 fel
Så avgörs EM
Onsdag: Tidshoppning
Table C, tidshoppning, (fel omvandlas till tid). Öppen för lag och individuella ryttare.
I den inledande tidshoppningen gäller det att vara både snabb och helst felfri då fel omvandlas till extra sekunder (4 sek per nedslag) som adderas till den totala tiden för ritten.
Ekipagens tid omvandlas sedan till felpoäng där ryttaren med snabbast tid får noll fel, medan övriga ryttare får fel i en stigande skala.
Torsdag: Laghoppning, första rundan
160-hoppning, en runda, ingen omhoppning. Öppen för lag och individuella ryttare.
De ryttare som bara startar individuellt rider först enligt omvänd startordning från resultatlistan från tidshoppningen.
Lagen delas in i två grupper där lag placerade 11-15 efter första dagen startar i första startgruppen. Lag placerade 1-10 startar i omvänd startordning i andra startgruppen. De tre bästa ryttarna i varje lag räknas.
Fredag: Laghoppning, andra rundan
160-hoppning, en runda (ny bana jämfört med torsdag). Öppen för de 50 bästa ryttarna individuellt och de 10 bästa lagen.
De individuella ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från tidshoppningen och laghoppningens första runda.
Lagen startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från tidshoppningen och laghoppningens första runda. De tre bästa ryttarna per lag räknas. Laget med lägst antal fel efter de tre klasserna blir Europamästare.
Om flera lag slutar på samma antal fel rids omhoppning om medaljerna. Tre ryttare per lag räknas i omhoppningen.
Söndag: Individuell final, runda A och B
160-hoppning över två olika rundor (A och B).
Den individuella finalens första runda (A) är öppen för de 25 bästa ekipagen individuellt. Ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från föregående dagars rundor.
Den andra rundan (B) är öppen för de 12 bästa ekipagen individuellt. Ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från föregående dagars rundor.
Ekipaget med lägst antal fel efter alla rundor (inte inkluderat en eventuell omhoppning i fredagens lagfinal) tar hem titeln som Europamästare. Om flera ekipgae slutar på samma antal fel rids omhoppning om medaljerna.
Så ser du EM i hoppning i SVT
Onsdag 1 september
SVT1/SVT Play 10.50-14.15
Torsdag 2 september
SVT1/SVT Play 12.50-16.15
Fredag 3 september
SVT1/SVT Play 12.50-16.00
Söndag 5 september
SVT2/SVT Play 13.55-15.00
SVT2/SVT Play 16.05-17.00
Svenska truppen till EM i hoppning
Angelica Augustsson Zanotelli, Pjungstadt, Tyskland – Kalinka van de Nachtegaele
Rolf-Göran Bengtsson, Breitenburg, Tyskland – Ermindo W
Peder Fredricson, Vitaby – Catch Me Not S
Douglas Lindelöw, Hörby – Casquo Blue
Evelina Tovek, Ätran – Winnetou de la Hamente Z (reserv)