Kittel och Vilhelson Silfvén kan skriva historia. Foto: Bildbyrån

”Svenskarna har världens chans”

Uppdaterad
Publicerad

Världscupfinalen i dressyr avgörs för 31:a gången i år – en enda gång tidigare har det blivit svensk seger. Idag kan Patrik Kittel eller Tinne Vilhelmson Silfvén skriva in sig i historieböckerna. ”Vi ska rida för kung och fosterland”, säger Kittel till SVT Sport.

Senast en svensk ryttare vann världscupfinalen i dressyr var 1998. Louise Nathhorst och Walk on Top briljerade inför hemmapubliken.

”Svenskarna har världens chans”

Patrik Kittel eller Tinne Vilhelmson Silfvén har som bäst slutat femma respektiva fyra i en världscupfinal. Men idag talar mycket för att det kan bli en blågul seger.

– Det är ju häftigt. Två svenskar i sista startgrupp som har världens chans, säger SVT Sports expert Gunilla Byström.

Världscupfinalen inleddes med Grand Prix i fredags. Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello hämtade upp en skakig start och slutade tvåa, Patrik Kittel och Scandic blev trea. Nederländaren Hans Peter Minderhoud, på Glock's Flirt, vann.

– I Grand Prix låg alla tre över 76 procent. Hans Peter hade inga missar, det hade Tinne och Patrik.

”Måste spänna bågen”

De har mer att ge alltså?

- Ja, absolut. Men det krävs en felfri runda med tryck. Jag kan inte tänka mig att det bara går att rida på säkerhet. Du måste spänna bågen för att lyckas. Både Hans Peter och Jessica (von Bredow-Werndl) är suveräna i kür.

– De är ett strå vassare än svenskarna, fortsätter Byström och tänker framför allt på att Kittels häst Scandic är känslig för det som sker runt omkring banan, och att Vilhelmsons ”Anton” inte har lika aktiva bakben som de andra hästarna.

Förutom Kittel och Vilhelmson Silvén rider också Emilie Nyreröd küren. 28-åringen gör sin första världscupfinal.

Startlistor och resultat här (extern länk).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.