Foto: Bildbyrån

Svenska förbundet: Vi kommer att agera

Uppdaterad
Publicerad

Att hästhoppningen försvinner från den moderna femkampen efter OS i Paris 2024 har väckt starka reaktioner.

Nu kommer även svenska förbundet att agera.

– Sverige kommer att agera. Jag är tveksam till hur hela den här processen gått till, säger sportchefen Svante Rasmuson.

Förra veckan beslutade det internationella förbundet i moderna femkamp, UIPM, att hästhoppningen plockas bort från den moderna femkampen på OS från och med 2028. Aktiva, däribland flera OS-medaljörer, har protesterat mot beslutet och nu reagerar även det svenska förbundet.

– Det internationella förbundet påstår att de hamnat i kläm med IOK (Internationella olympiska kommittén) och därmed tagit beslutet, som inte alls är förankrat internationellt. Jag funderar lite på vad det här gör med den moderna femkampen?, säger Svante Rasmuson, sportchef i svenska förbundet, till SVT Sport.

Styrelsemöte senare i veckan

Rasmuson, som tog ett lagbrons i sporten vid OS 1980 och ett individuellt silver på OS 1984, lyfter också fram historiken som en anledning till att inte plocka bort hästhoppningen.

– Svenskarna fick i uppgift 1912 att ta fram en modern femkamp. Det finns en historik kring det här som är väldigt betydelsefull.

Kommer svenska förbundet att agera?

– Vi ska ha styrelsemöte senare i veckan men Sverige kommer att agera. Jag är tveksam till hur hela den här processen gått till. Finns det ens ett ultimatum från IOK att ridningen skulle bort? Det är ingen som kunnat kontrollera det.

”Kan inte lista ut femte grenen”

Rasmuson är också kritisk till att UIPM inte fattat beslut om vilken gren som ska ersätta hästhoppningen.

– Den moderna femkampen har redan gjort många ändringar och många av dem har varit bra. Men att byta ut en av grenarna, det har aldrig gjorts tidigare och nu är man där. Då blir det här fel oavsett. För jag kan inte lista ut vilken den femte grenen skulle vara som inte blir lite löjlig i sammanhanget.

Vid sommarens OS i Tokyo slog Tysklands tränare Kim Raisner en häst som vägrade att hoppa över ett hinder och sedan dess har diskussionen om hästhoppningen eskalerat.

Rasmuson tycker inte att händelsen är tillräcklig för att plocka bort grenen.

– Nej, men svensk femkamp driver hårt att man ska göra förändringar som är i linje med att skydda hästarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.