Ishockeyförbundets förslag: Mer pengar till förbunden

Publicerad

Riksidrottsförbundet ägnar sig för mycket åt samhällsprojekt och för lite åt idrott. Det tycker flera av förbundets medlemmar som i helgen hoppas kunna rösta igenom en kursändring för idrottsrörelsen.

– Det handlar om att föra mer av resurserna från staten ut till oss förbund och våra föreningar. Det vill säga där idrotten äger rum, där den drivs och utvecklas i vardagen, säger Anders Larsson, ishockeyförbundets ordförande.

I dag får specialidrottsförbunden använda 33 procent av pengarna från staten till vad de själva önskar. Resten går till idrottsföreningar, öronmärks till olika projekt eller stannar inom RF:s centrala organisation.

– I grund och botten vill vi ha ett starkt RF. Men vi vill inte ha en överbyggnad. I dag finns det över 800 anställda i den gemensamma organisationen. Det kan vi inte riktigt unna oss, säger Anders Larsson.

I en motion som ska upp på Riksidrottsmötet i helgen vill ishockeyförbundet tillsammans med 10 andra förbund få till en förändring.

Till en början vill de se ett ökat stöd till specialidrottsförbunden med fem procentenheter. På sikt vill man att högst en femtedel av statens stöd till idrotten stannar inom RF:s centrala organisation.

Riksidrottstyrelsen, RF:s beslutande organ, går i sitt remissvar de missnöjda förbunden till stor del till mötes. Mycket talar för att den delen av kakan som de enskilda förbunden får bestämma själva över kommer bli större efter helgens Riksidrottsmöte.

– Riksidrottstyrelsen vill ha lite mer tid, det kan vi köpa och förstå. Det viktiga nu är att vi gemensamt krokar arm och verkligen ser till att det här också händer. Det är ett viktigt beslut på Riksidrottsmötet. Men sen ska det bli verkstad, säger Anders Larsson.

RF:s ordförande Björn Eriksson välkomnar diskussionen

– Det handlar hela tiden om att hitta det gemensamma. Att göra uppdrag som förbättrar folkhälsan och inte ställa sig vid sidan av samhället. Men man ska vara försiktig och inte åta sig fel saker, säger Björn Eriksson, ordförande i RF. 

Flera förbund som SVT har varit i kontakt med har uttryckt ett missnöje över att RF:s administrativa organisation har växt och använder pengar som hade kunnat gå direkt till idrotten.

– Den administrativa delen måste man titta på. Framför allt så handlar det om att det har kommit väldigt mycket önskemål att motverka sexuella trakasserier och andra saker som man ska beakta. Vi kan lätt plocka bort den funktionen, dela ut pengarna så sköter var och en det här bäst själv. Det är en balansgång, vad som är mest effektivt. Där tycker jag att vad medlemmarna själva tycker spelar en stor roll, säger Eriksson.

Riksidrottsmötet

Riksidrottsförbundets medlemmar träffas vartannat år för att diskutera och rösta om framtiden för den svenska idrottsrörelsen.

Där beslutas även vilka nya medlemmar som beviljas.

I år hålls mötet digitalt 28-30 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.