Anita Asante, mittback i FC Rosengård, tycker att det är självklart att sportensvärld måste ta ställning för mänskliga rättigheter. Foto: Bildbyrån

Regnbågsfärger upprör: ”Ett bevis på att det måste upp på tapeten”

Uppdaterad
Publicerad

När Emma Green målade naglarna i regnbågens färger inför VM i Moskva uppmärksammades hon över stora delar av världen.

När IFK Kristianstads Johan Jepson lämnade över en regnbågsfärgad kaptensbindel till svenska landslaget satte Europeiska handbollsförbundet stopp.

Färgkombinationen som är en symbol för mångfaldhet och tolerans är på många ställen en het potatis, även i sportens värld.

Inför årets säsong bestämde handbollsspelaren Johan Jepson att han skulle spela i en regnbågsfärgad kaptensbindel – för att han helt enkelt tycker att det behövs.

– För att det fortfarande upprör vissa trångsynta människor. Så länge det blir en stor grej så tycker jag att det är ett bevis på att det måste upp på tapeten så ofta som möjligt, säger Jepson.

FC Rosengård har gått samma väg. Sedan 2014 spelar de med regnbågsfärgade hörnflaggor och i år pryder flaggan även matchtröjan.

– Vilken plattform är bättre att försöka få till en positiv förändring på än sportens värld? Det finns ingen poäng med att blunda för den problematik som finns i vårt samhälle och för mig är sport en bra plattform att lyfta frågor som denna, säger Anita Asante, mittback i FC Rosengård.

Supportrar mot homofobi

Förutom initiativ bland idrottare har även supportrar engagerat sig i att försöka göra idrotten mer inkluderande. Fotbollssupportrar mot homofobi startades av ett gäng Malmö FF-supportrar.

Deras arbete med att förändra läktarkulturen har inte bara mottagits på ett positivt sätt.

– De tycker att det är onödigt och tramsigt. Att vårt jobb inte behövs. De tycker att det är självklart att idrotten är välkomnande för alla. Men det är människor som säger så som passar in och inte drabbas av de attityder som finns, säger Åsa Wendin aktiv i Fotbollssupportrar mot homofobi.

”Går inte att skilja på idrott och politik”

Jesper Fundberg, lektor i idrottsvetenskap tycker inte att det finns några enkla svar på frågan om varför regnbågsfärgerna upprör känslor i just sportens värld.

Brännpunkten ligger ofta i att man inte vill blanda ihop idrott med politik. Vilket enligt Fundberg är en omöjlighet.

– Det går inte att skilja idrott från politik. Men det handlar om hur vi vill ha en idrott. Bestämmer man sig för att alla ska få vara med i idrotten är det ett politiskt ställningstagande. Bestämmer man att bara några får vara med i idrotten, så är det också ett ställningstagande. Det blir politik hur man än gör, säger han.

Se inslaget för fler reflektioner.

Regnbågsfärger i idrottens värld

Johan Jepsons, IFK Kristianstad, kaptensbindel.

Även den svenska landslagsspelaren Tobias Karlsson hade tänkt bära bindeln i EM. Om inte EHF satt stopp för det skulle även kapterna i Norge, Island och Tyskland burit bindeln.

Emma Green och Moa Hjelmers naglar vid friidrotts-VM i Moskva, 2013.

Den nederländska snowboardåkaren Cheryl Maas bar regnbågsfärgade vantar under OS i Sotji, 2014.

FC Rosengårds hörnflaggor och matchtröjor.

Malmö FF spelade med samma hörnflaggor mot IFK Göteborg i augusti 2014.

Kiruna hockeys matchtröjor.

BK Häckens hörnflaggor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.