Katharina Hennig krossade de svenska stjärnorna – hyllar svensken

Uppdaterad
Publicerad

Katharina Hennig vann damernas individuella lopp över 15 kilometer i Trollhättan.

Tyskan var en minut (!) före tvåan Moa Lundgren. Efteråt hyllade hon lagets nya svenske tränare.

– Han är en väldigt bra coach, säger hon.

Den tyska eliten var på plats i Trollhättan – och visade sin närvaro på bästa sätt. Stjärnan Katharina Hennig stod över gårdagens långlopp för att satsa på 15 kilometersloppet.

Redan efter 4,2 kilometer hade den tyska skidstjärnan nästan 20 sekunders ledning till närmsta konkurrent. I mål hade specialisten i klassisk stil utökat ytterligare till Moa Lundgren, Jonna Sundling och övriga svenska åkare.

Efteråt hyllade hon den nya svenske tränaren Per Nilsson.

– Han är en väldigt bra coach och bidrar med stort fokus på varje träning. Vi kan nog hjälpa varandra på många sätt, säger hon i CMores sändning.

Lundgren: ”Dunderbra”

Moa Lundgren var en väldigt glad tvåa i loppet.

– Helt dunderbra! Jag hade fått tydliga order om att inte öppna för hårt och gjorde inte det. När Henning kom var det bara att haka på, säger hon till SVT Sport.

Hur känns det att få det här beskedet?

– Jag har haft två väldigt kämpiga år, så det känns jättekul att få ett kvitto.

För fjolårets suverän i sprint och OS-fyran från Peking på tremilen Jonna Sundling, var det första loppet i Trollhättan Action Week en tung historia. 27-åringen slutade en minut och 53 sekunder efter, på sjätte plats.

– Det var kul att få ta på sig nummerlappen. Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig, men det känns okej utifrån vad jag kommer ifrån. Jag fick kämpa på ganska mycket där ute, säger Sundling till SVT Sport.

Svensk herrseger

För några dagar sedan vann Max Novak långloppet under Toppidrottsveckan i Norge, och firade på Petter Northug-maner. I dag vann han det individuella loppet över 15 kilometer i Trollhättan före de två norrmännen Morten Eide Pedersen och Johan Hoel.

Segermarginalen för kapacitetsåkaren skrevs till sex sekunder.

– Jag kände att jag hade något i mig i dag efter alla lopp de senaste dagarna. Jag fick vila upp mig lite på loppet igår (48 kilometer), säger han till SVT Sport.

Svenske längdstjärnan William Poromaa kom sexa och blev tredje bästa svensk efter Novak och Eric Rosjö, som blev fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.