OS-silver till svenska duon Vilma Bobeck/Rebecca Netzler: ”Lite tom av all anspänning”

Uppdaterad
Publicerad

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler gick ut i bronsläge inför medaljracet i 49erFX.

Det slutade med ett silver – efter stor förvirring direkt efter målgång.

Se målgången och förvirringen efter det svenska OS-silvret i spelaren ovan.

– Jag är så glad och stolt och lite tom av all anspänning som runnit av kroppen och vi gjorde det vi kunde i dag, säger Vilma Bobeck till SVT Sport på sandstranden efter medaljracet och får medhåll av Rebecca Netzler insvepta i den svenska flaggan.

OS i Paris 2024

Trodde ni någon gång att ni tagit guld?

– Nej, jag är ganska dålig på att räkna om jag ska vara ärlig och jag litar fullt på Wilma och vi vann racet och vad som hände bakom kunde vi inte påverka. Vi är så lyckliga med den här medaljen och att få ta den tillsammans, säger Netzler.

Nu ska de leta upp en nattklubb och fira hela natten.

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör silverhjältarnas glädje: ”Vi är lika mållösa som du” Foto: SVT

”Blev lika förvånad som alla andra”

Den stora snackisen var förvirringen efter målgången.

– Jag blev lika förvånad som alla andra och såg att det var en annan mållinje på tv-sändningarna och att det låg ett fartyg som de trodde var målgångsbilden, säger den svenska förbundskaptenen Magnus Grävare till SVT Sport.

En svensk röst i Max:s sändning hördes ropa att holländskorna tagit brons, vilket i så fall öppnade för ett svenskt guld men Grävare förnekar att det var han som skrek.

– Nej, jag lyssnade på den engelska sändningen och det var ganska tydligt, säger Grävare.

Silver i sin OS-debut

Den nederländska besättningen fick ett stopp strax före mål, där de troligen såg fartyget och styrde fel, men räddade upp sig och tog sig i mål som trea och säkrade guldet. Om de blivit femma eller sämre hade det inneburit svenskt guld.

Det var stor förvirring under ett par minuter när det var oklart hur medaljerna fördelats och om den nederländska besättningen åkt rätt eller skulle bestraffas.

Svenskorna jublade i samband med att de åkte i mål som vinnare i det sista medaljracet och tog Sveriges femte medalj i OS, detta i sin OS-debut. Den franska duon som gick ut i ledning fick nöja sig ett brons.

Tävlingen avgjordes i Marseille Marina vid medelhavskusten.

Resultat 49erFX:

1) Nederländerna (van Aanholt/Duetz) 74 poäng
2) Sverige (Bobeck/Netzler) 76 poäng
3) Frankrike (Steyaert/Picon) 79 poäng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet