• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hemlig rapport visar – stort missnöje inom svenskt simhopp

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har simförbundet gjort en intern undersökning av miljön inom svenskt simhopp. I maj blev rapporten klar, men bara ett fåtal personer har fått ta del av resultatet.

Nu kan SVT Sport avslöja vad rapporten innehåller och varför det är så känsligt. 

Svaren riktar kritik mot tidigare förbundskaptenen och simhoppsikonen Ulrika Knape Lindberg.  

I den interna undersökningen har 60 aktiva tränare intervjuats av simförbundets verksamhetsutvecklare Susanne Meckbach. Hon är doktor i idrottsvetenskap och har tidigare gjort undersökningar för Riksidrottsförbundet.

32 av tränarna som har svarat på undersökningen har erfarenhet av landslaget. Av dem uppger sju personer att de är nöjda med miljön, medan 25, alltså 78 procent, uppger att de är missnöjda. De berättar om en tystnadskultur och ett bristande ledarskap.  

– Det som framkommer är att tränare har upplevt landslagmiljön som väldigt strikt, hård och kontrollerad. Och att det har saknats utrymme att uttrycka sina åsikter, vilket kopplas samman med en rädsla för att förlora sin position som aktiv, tränare eller domare, säger Susanne Meckbach.

Missnöjet riktas mot Ulrika Knape Lindberg

SVT Sport har bett om att få läsa rapporten men fått nej från simförbundet, som hänvisar till att den är intern.

Men genom egna intervjuer med ledare och tidigare aktiva, varav flera har svarat på simförbundets undersökning, kan vi berätta att den stora delen av missnöjet riktas mot den tidigare förbundskaptenen Ulrika Knape Lindberg.  

Ingen vi har pratat med vill träda fram med namn, men vittnar om en kultur där Ulrika Knape Lindberg har styrt sporten med järnhand. De uppger att hon inte tolererade att någon tyckte annorlunda än henne själv och att personer som ändå ifrågasatte beslut kände sig “brända” och rädda att fråntas sin plats eller sitt uppdrag i landslaget, till exempel som tränare eller domare.  

– Man blev bortplockad om man hade en annan åsikt. Folk vågade inte säga vad de tyckte eller tänkte. Och så har det alltid varit. Det tycker jag är synd. Det finns många som har mått dåligt i landslaget, säger en av ledarna som SVT Sport pratat med och som också har svarat på simförbundets undersökning.

Sportchefen: ”Självklart vill vi stå för öppenhet”

Enligt SVT Sports källor har det här lett till en utbredd tystnadskultur som fortfarande präglar sporten.  

Sedan i höstas är Ulrika Sandmark sportchef i simförbundet, med ansvar för bland annat simhoppet. Innan dess var hon mångårig förbundskapten i simlandslaget.  

Efter att ha läst undersökningen, vad tänker du om det som framkommer?   

– Jag tänker att det är massor av olika delar i den här genomlysningen som kommer fram. Som har med utbildning och tävlingsformer att göra. Men också synpunkter kring ledarskapet. Och självklart vill vi stå för öppenhet och högt i tak, att alla ska komma till tals och så vidare. Det vill jag jobba för framåt, säger hon.  

Vad säger du om att det är Ulrika Knape Lindbergs ledarskap som kritiken riktas mot? 

– Generellt upplever jag att Ulrika Knape Lindberg har varit mycket engagerad och lagt ner mycket tid och energi på att utveckla svensk simhoppning under de många år som hon har varit engagerad inom idrotten. Samtidigt är det naturligtvis av största vikt att vi har och skapar ett ledarskap och en kultur inom svenskt simhopp där alla känner sig inkluderade och trygga, säger Ulrika Sandmark. 

Knape Lindberg slår ifrån sig: ”Får står för dem som svarat”

I 16 år var Ulrika Knape Lindberg förbundskapten och sportchef för simhopplandslaget. Hon avslutade sina officiella uppdrag efter OS i Tokyo förra året, och säger till SVT Sport att hon inte känner igen sig i kritiken som framkommer.

Under vår intervju återkommer Ulrika Knape Lindberg flera gånger till att det är uttagningarna till landslaget som det funnits synpunkter på, inte henne som person. 

– Jag vet att folk har haft synpunkter på att de inte har blivit uttagna. Det vet jag. Och de har varit väldigt irriterade och förbannade på mig för att de inte har blivit uttagna.

– Mitt ledarskap har absolut inte varit perfekt, men att det varit en tystnadskultur tycker jag inte. Men det får stå för dem som har svarat på det här. Jag tycker jag har varit ganska öppen och många har sagt till mig att jag borde sätta ner foten ännu mer än vad jag har gjort, säger hon.

Läs en längre intervju med Ulrika Knape Lindberg här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.