Emma Gullstrand och Emilia Nilsson Garip. Foto: Bildbyrån

Svensk glädje – trots en misslyckad final: ”Fantastisk dag”

Uppdaterad
Publicerad

Det var stor svensk glädje efter enmeterskvalet på VM i simhopp då både Emilia Nilsson Garip och Emma Gullstrand lyckades ta sig vidare till final.

Väl där gick det inte riktigt lika bra – men trots det var det positiva tongångar efteråt.

– Sverige har haft en fantastisk dag och vi var väldigt nöjda redan efter kvalet, säger den svenska landslagstränaren Chris Rye till SVT Sport.

Hon imponerade på enmeterskvalet och blev tvåa efter fem felfria hopp. Men VM-finalen i Budapest, Ungern, blev inte lika lyckosam för Emilia Nilsson Garip. 19-åringen som vann dubbla guld på junior-EM i fjol, på en respektive tre meter, fick bara ihop 241,05 poäng och slutade elva.

21-åriga Emma Gullstrand, EM-bronsmedaljör på tremeterssvikten i fjol, slutade på tolfte och sista plats med sina 225,55 poäng.

– Det var väldigt, väldigt bra i kvalet, det är svensk historia om jag minns rätt. Jag kan ha fel, men jag tror inte att Sverige någonsin har haft med två hoppare i en VM-final i samma gren, det ska i så fall vara på 70-talet, men jag tror inte det, säger den svenske landslagstränaren Chris Rye.

Anledningen till att det inte gick riktigt lika bra i finalen var en högre svårighetsgrad på ett av hoppen.

– De körde på 1,5 mollbergare i kvalet, det var det säkra saken att göra, sen ville båda tjejerna satsa på den stora varianten, 2,5 mollbergare, i finalen och det är den båda missar och det var förargligt. Men i en final är det ”go big or go home” som gäller och om någon av dem skulle ha en chans att ta en medalj så hade de behövt det här hoppet. De är kapabla att göra det men den här gången gick det inte, säger Rye.

Kinesiskan Li Yajie vann på 300,85 före amerikanskan Sarah Bacon, 276,65, och kanadensiskan Mia Vallee, 276,60.

KLIPP: Emma Gullstrand inför VM i simhopp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.