Foto: Bildbyrån

Inget Paralympics för Forsman: Det känns förjävligt

Uppdaterad
Publicerad

24-årige Karl Forsman kommer inte försvara sitt guld i Paralympics som han tog 2016.

– Det känns förjävligt, mitt mål var att försvara guldet, säger Karl Forsman till SVT Sport.

Efter EM-tävlingarna i Dublin 2018 valde Karl Forsman att ta en paus från simningen för att satsa på sina studier. Innan tävlingarna i Dublin så hade Karl blivit omklassificerad från SB5 till SB7, något han varit starkt kritisk mot. I SB5 simmar man bara med armarna medan i SB7 använder man både armar och ben. Ett hårt slag för Karl som inte kan använda sina ben när han simmar. 

Det fanns dock förhoppningar på att överklaga klassificeringen och att han skulle satsa mot att försvara sitt guld på 100m bröstsim i Paralympics i Tokyo. I en intervju 2018 så sa han till SVT Sport:

– Jag är otroligt sugen på försvara mitt guld, men det bygger också på att jag får tävla i SB5. 

Men det står klart att Karl inte får tävla i SB5 i Tokyo och därmed blir det ingen medverkan i Paralympics. 

– Det känns förjävligt, mitt mål var att försvara guldet men det finns inga förutsättningar med tanke på min uppklassning, säger Karl Forsman till SVT Sport. 

Vann guld 2016 

I Paralympics 2016 i Rio vann Karl Forsman guld på 100 meter bröstsim i SB5-klassen. När han på EM 2018 tävlade i SB7-klassen blev han endast sjua i finalen. Så länge som Karl inte får tävla under rättvisa förhållanden som han inte känner att han gör i SB7 så är simningen ett avslutat kapitel. 

– Det är väldigt tomt jag hade precis påbörjat min elitkarriär. Jag har inte fått sluta på mina egna villkor, det jobbigaste är att de slets bort och det kommer vara med mig hela livet, säger Karl Forsman. 

Simmar du något nu? 

– Nä, jag är så himla less på simningen. Om jag skulle kunna tävla skulle jag simma men inte som det ser ut nu. Jag tränar på gym varje dag istället, säger Karl Forsman.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.