Jevgenij Rylov. Foto: Bildbyrån

Beslutet: Ryssland och Belarus stoppas från sim-VM

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella simförbundet (Fina) var ett av få förbund som inte stoppat ryska och belarusiska idrottare.

Det fick Sverige att tidigare i veckan hota med bojkott av VM i sommar.

Nu slipper de bojkotta tävlingarna, efter att Fina beslutat sig för att stoppa ryska och belarusiska simmare.

Internationella simförbundet (Fina) har, som ett av få idrottsförbund, tillåtit ryska och belarusiska idrottare att tävla som neutrala. Simförbunden i Tyskland, Schweiz och Polen har hotat med med bojkott av världsmästerskapet i juni om det inte ändras, och det svenska simförbundet meddelade tidigare i veckan att de skulle ansluta sig till det ställningstagande.

Men nu slipper de det. Fina meddelade i dag att de stoppar alla ryska och belarusiska idrottare och ledare från Fina-arrangerade tävlingar. Dessutom meddelar de att de inlett en utredning av den ryske simmaren Jevgenij Rylovs deltagande i ett arrangemang till stöd för kriget i Ukraina.

Evenemanget anordnades av Putin för att påminna om årsdagen av erövringen av Krimhalvön i mars 2014. Dessutom hyllades den pågående invasionen av Ukraina.

”Fina bibehåller de starkaste fördömandena av Rysslands invasion av Ukraina”, skriver Fina på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.