• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson (höger) kritiserar RF för att ha idrottande barn med slöja på bild. Simmaren Michella Coleman (vänster) är kritisk mot uttalandet.

Coleman kritisk mot simordförandens slöjuttalande

Uppdaterad
Publicerad

Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson tycker inte att idrottande barn med slöja ska få synas på bild.

Det får landslagssimmaren Michelle Coleman att reagera:

– Det är lätt att sitta på ett kontor och tycka saker, de har nog aldrig varit ute i Tensta simhall en söndagkväll. Jag tycker att det blir skevt att fokusera på vad man har på sig, säger hon till SVT Sport.

Det var när ett distriktsförbund, med mål att inkludera fler barn och ungdomar i verksamheten, publicerade en bild med en flicka i slöja som sköt luftgevär som Ulla Gustavsson reagerade och gick till attack mot Riksidrottsförbundet. Först på Facebook, och sedan i kommentarer till Aftonbladet som var först att uppmärksamma ”slöjbildsbråket”.

– Slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar de förtrycket. RF visar att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap och hedersvåld, säger Gustavsson till Sportbladet.

Simordföranden kritiserar alltså RF och dess bildval och menar också att ”slöja inte kan vara annat än sexualisering av kvinnan. Det ska inte visas”.

Simstjärnan Michelle Coleman engagerar sig i ett ideellt projekt, där invandrartjejer får lära sig att simma för att förbättra sin skolbetyg. Hon är kritisk till ordförandens uttalande.

– Alla har rätt att säga vad de vill, det är upp till henne. Men man måste välja att fokusera på att de här tjejerna deltar i idrott. Vi hamnar fel om vi diskuterar vad tjejer har på sig, i stället för att fokusera på hur vi får dem att idrotta, säger Coleman till SVT Sport.

”Saker jag bryr mig om och kan”

– För mig personligen har det varit ett integrationsprojekt att åka ut till Sundbyberg och Tensta på söndagskvällarna och hjälpa till. Det handlar om saker jag bryr mig om och kan.

Coleman, som är med landslaget på resa till Nice, vill nyansera kritiken mot sin ordförande, men menar ändå att debatten hamnat fel när man koncentrerar sig på vad folk har på sig:

– Vi har problem med att få ungdomar att idrotta, och speciellt tjejer. Då kan man inte lägga vikt vid religion och vad tjejer har på sig. Vi ska få med alla i föreningsidrotten, något som är en stor del av integrationen. Det är lätt att sitta på ett kontor och tycka saker, de har nog aldrig varit i Tensta en söndagskväll.

Ska inte exkludera barn

Det distriktsförbund som lade ut bilderna valde senare att ta bort dem. Ordföranden i distriktsförbundet menade att utestänga barn med slöja från idrotten vore att inte spegla verkligheten på riktigt.

Ulla Gustavsson menar, i intervjun med Sportbladet, att RF också tidigare haft tveksamma bildval i sina publikationer.

– RF visar att de gillar hedersvåld, säger Gustavsson.

RF:s ordförande Björn Eriksson håller inte med.

– Jag har en helt annan uppfattning än Ulla Gustavsson. Vi ska inte bestraffa ungdomar som kanske måste ha slöja på sig, utan i stället inkludera dem. De ska vara med i idrotten och de ska också vara med på våra bilder, säger Björn Eriksson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.