Julia Efimova vid OS 2016. Foto: Bildbyrån

Efimova: ”Tror inte många tyckte speciellt bra om mig”

Uppdaterad
Publicerad

Tvåfaldigt dopningsavstängda Julia Efimova och Lilly King var länge bittra fiender och i kväll ställdes de mot varandra i finalen på 100 meter bröst. King vann före Efimova, men bråket är glömt.

– Det var länge sedan, just då var det inte speciellt många som tyckte bra om mig, säger Efimova till SVT Sport.

Lilly King försvarade sitt guld på 100 meter bröstsim när hon vann finalen före ryska rivalen Julia Efimova som knep silvret. Kings 1.04,93 var 56 hundradelar snabbare än Efimovas 1.05,49.

– Alla vill ha guldet, men mitt första VM-guld kom 2009 och det är alltid bra att ta medalj. För varje år blir det svårare och svårare och därför betyder det mycket för mig. Jag fortsätter att ta medaljer, säger Julia Efimova till SVT Sport.

I finalen simmade hon på bana bredvid Lilly King. Amerikanskan som under OS i Rio gick ut och sa att ryskan inte borde få tävla på grund av hennes två dopningsavstängningar.

Det var efter kortbane-EM 2013 som Efimova testades positivt för anabola steroider och blev av med sina medaljer. Hon tjänade av sitt straff men föll sedan dit igen – den gången för meldonium.

Känner henne inte som person

Men bråket är glömt, berättar Efimova.

– Det var länge sedan, jag menar just då var det nog inte så många som tyckte speciellt bra om mig, säger ryskan och fortsätter:

– Numera tror jag att de flesta har ändrat åsikt.

Vad tycker du om Lilly King?

– Jag känner henne inte speciellt bra som person, men hon är en fantastisk simmare. Det är alltid kul, snabbt och tufft att simma mot henne.

VM i Sydkorea är Efimovas sjätte i karriären och inför dagens final kändes det mest som att åka till jobbet.

– Det var mest en ny tävling, så jag tänkte på att ha kul och njuta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.