Pia Zätterström, ordförande för Svenska Simförbundet. Foto: Bildbyrån

Efter påtryckningarna – Fina kallar till möte

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna meddelade det internationella simförbundet, Fina, att man tillåter ryska och belarusiska simmare i internationella tävlingar.

Det går emot de nordiska ländernas uppmaningar – som stöttas av det europeiska simförbundet (Len).

– De hade ett möte i onsdags och har nu tagit ställning i frågan där de (Len) inte följer Finas ståndpunkt, säger Pia Zätterström, ordförande i Svenska Simförbundet, till SVT Sport.

Tidigare i veckan kom Internationella olympiska kommitténs rekommendation till idrottsorganisationer: förbjud ryska och belarusiska idrottare från att delta i interationella tävlingar. Trots det valde Fina att tillåta idrottare från nämnda nationer att delta under neutral flagg.

– Fina har inte presenterat sina skäl till ställningstagandet, det är tråkigt i sig, säger Pia Zätterström, ordförande i Svenska Simförbundet, till SVT Sport.

”Nordisk samstämmighet”

Beslutet strider mot den svenska uppmaningen som går i linje med IOK:s beslut och Sverige har nu gått ihop med de nordiska länderna för att få till en förändring.

 – Vi har en stor nordisk samstämmighet, där vi för dialoger kring det här. Det vi har gjort är att vi driva frågan till det europeiska förbundet (Len). De hade ett möte i onsdags och har nu tagit ställning i frågan där de inte följer Finas ståndpunkt.

Pia Zätterström berättar att Fina har ett möte i början av nästa vecka. Där ska man diskutera frågan.

– Vi fortsätter att försöka påverkan. I och med att Len också fattat det beslutet så har vi stödet.

”Blir nästa steg”

Hon väntar sig ett snabbt besked från Fina.

– Vi hoppas att det bara handlar om några dagar.

Om Fina står fast vid sin ståndpunkt att tillåta ryssar och belarusier på internationella tävlingar, kommer svenskar att finnas på startlistorna där de deltar?

– Det blir nästa steg för oss att ta ställning till. Nu vet vi var Len står i frågan, så de tävlingarna som de styr över är det ju bestämt över. Vi får diskutera frågan den kommande veckan, beroende på hur Fina ställer sig. Men vi har vår uppfattning klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.