Lars Frölander. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Hoppas att Wada och Cas tar det på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Lars Frölander menar att internationella simförbundet Fina har stort ansvar för hur den kinesiska simstjärnan Sun Yang behandlats, före och under sim-VM.

– Jag tycker att Fina håller på att göra ett riktigt farligt prejudikat genom att man bara ger Sun Yang en varning, säger han.

Två prisceremonier, två protester. När dopningsanklagade Sun Yang tagit emot sina VM-guld 400 meter och 200 meter frisim har både Mack Horton och Duncan Scott protesterat genom att inte kliva upp på pallen och fotas tillsammans med Sun Yang.

Anledningen är att många konkurrenter menar att kinesen inte borde få vara med i VM överhuvudtaget då hans team anklagats för att ha förstört ett dopningsprov med flit.

”Riktigt farligt”

SVT:s expert Lars Frölander menar att Fina har ett stort ansvar:

– Jag tycker att Fina håller på att göra ett riktigt farligt prejudikat genom att man bara ger Sun Yang en varning. Om man helt plötsligt inte är nöjd med hur själva testtillfället har gått till så kan man uppenbarligen ta fram en hammare och slå sönder sina prover och det enda man riskerar är att få en skarp varning av Fina.

Den 27 januari publicerade brittiska Sunday Times en artikel som chockade simvärlden. Den olympiska mästaren och världsmästaren Sun Yangs team misstänktes ha förstört simmarens blodtest med en hammare i samband med en dopningskontroll – men Sun är trots det fri att tävla.

En av världens bästa

Kinesen, som är en av världens främsta frisimmare, har också varit avstängd för dopning under tre månader 2014.

Fallet kommer tas vidare till Cas, idrottens skiljedomstol, men inte förrän i september. Frisimspecialisten kan få allt från en livstidsavstängning till att bli friad från alla anklagelser.

– Jag hoppas att Wada och Cas tar det här på allvar för jag tycker att det här ska vara någon form av avstängning, menar Lars Frölander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.