Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Färre armtag ska göra Louise Hansson snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Regerande Europamästaren på 100 meter fjärilsim Louise Hansson inleder VM direkt med sin favoritdistans.

– Jag är jättetaggad, det ska bli väldigt kul att komma igång och tävla, säger hon till SVT Sport. 

26-åriga Hansson var fyra, endast sju hundradelar från en medalj, på VM ifjol på 100 meter fjärilsim. Konkurrensen i grenen är stenhård med många som utmanar om medaljerna. 

– Jag har ju bevisat att jag varit och fajtas i toppen om medaljerna och hoppas kunna göra det i år igen. Det är ett sjukt tajt och blir bara starkare och starkare startfält, men det är kul att vara med och vara en av de tjejerna som simmar om medaljerna, säger Hansson till SVT Sport. 

Det svenska medaljhoppet på 100 meter fjärilsim har sin taktik klar inför VM-starten.

– Jag kan ju bara göra allt som sker på min bana och det är det jag ska fokusera på och hoppas såklart att det ska bli en snabb och bra tid.

I arbetet mot nya framgångar har styrketräning varit ett fokusområde för svenskan.  

– Vi märkte efter Tokyo 2021 att jag nästan har flest armtag av tjejerna i det finalloppet, vilket betyder att jag håller inte lika mycket vatten. Med tanke på att jag är en av de längsta simmarna så bör ju inte det vara resultatet. Utan jag bör ha betydligt färre och kunna hålla vatten, berättar Louise och fortsätter. 

– Men anledningen till att jag ej kunnat hålla vatten är för att jag inte haft styrkan. Så det har varit små, små ändringar i hur jag håller vinklar med armarna som förhoppningsvis ska hjälpa mig med det nu. 

Hansson berättar att förändringen i styrkeupplägget och tekniken i armtagen är ett projekt med sikte mot OS i Paris nästa år. 

SVT direktsänder från Sim-VM med första försökspasset i natt 03:30 SVT1/SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.