• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mikael Fredriksson slog svenskt rekord med nästan sex sekunder. Foto: Bildbyrån

Fredriksson krossade svenska rekordet

Uppdaterad
Publicerad

Med nästan sex sekunder satte Mikael Fredriksson nytt svenskt rekord på 200 meter frisim. Men trots tiden 4.17,70 slutade svensken sist i finalen. ”Tiden var bra i alla fall”, säger Fredriksson till SVT Sport.

Mikael Fredriksson hade ingen lycka på 50 meter fritt där en dålig start fällde svensken. Men på 200 meter frisim gick det desto bättre – 4.17,70 och svenskt rekord med nästa sex sekunder.

– Skönt att han får revansch efter gårdagens miss och sätter ett tydligt svenskt rekord, säger SVT Sports expertkommentator Anne Forsell.

Det tidigare svenska rekordet på distansen var 4.23,10. Trots rekordet slutade dock Fredriksson sist i finalen.

– Man undrar varför man ställer upp på det här gång på gång, det gör ont från start till mål. Det är svårt att säga hur det känns, men tiden var bra i alla fall, säger Mikael Fredriksson till SVT Sport.

Tävlar i medley under fredagen

Han är framför allt nöjd med starten.

– Trots att det var fruktansvärt jobbigt tycker jag ändå att det gick bra första 50. Jag har lite draghjälp innan de simmar ifrån mig. Det kändes ganska kontrollerat, säger Fredriksson.

Tidigare under spelen satte han även svenskt rekord på 100 meter fritt.

– Helt fantastiskt, han sätter dubbla rekord. Den publikfriaren han är, det är helt otroligt, säger förbundskapten Andreas Jonerholm.

Redan under fredagen väntar 150 meter medley för Fredriksson.

– Medley passar mig hyfsat, säger han.

Kinesen Wenpan Huang vann guldet på 200 meter fritt på den nya världsrekordtiden 3.09,04.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.