Johansson hade ett tufft 2020: ”Då hade jag inte varit vid liv”

Uppdaterad
Publicerad

EM-femman från 2018 hade ett tufft 2020.

Överträning ledde till testosteronbrist och efter att ha varit sjukt i covid-19 fick han en svår infektion och hamnade i respirator.

– Hade vi inte haft den sjukvård som vi har så hade jag inte varit vid liv, säger Johansson till SVT.

Pandemins år 2020 var ett mörker för många, även för simmaren Victor Johansson.

Motgångarna avlöste varandra. Botten nåddes i december när han tvingades söka vård på grund av en halsinfektion.

Det blev så akut att han lades in på intensivvårdsavdelningen och hamnade i respirator.  

– Jag låg i respirator, jag är 22 år gammal, jag ska inte ligga i respirator. Jag var dödssjuk. Hade vi inte haft den sjukvård som vi har, så hade jag inte varit vid liv, säger Johansson.

Gick upp i vikt – fick tillbaka energin

Han vet att fjolåret har satt sina spår och att han behöver lite mer tid för att komma tillbaka i riktigt fullt slag. Johansson, som slutade femma på 400 meter frisim i EM 2018, planerar att simma riktigt fort i juni för att kunna kvala till OS. 

– Efter testosteronbekymret jag hade, under de tre-fyra månaderna jag inte tränade, gick jag medvetet upp tio kilo. Eftersom kroppen var helt tömd. Vi fokuserade på att lägga på mer muskelmassa och se till att kroppen har den energin den behöver. Så jag är en starkare Victor nu än ifjol och för två år sedan, säger Johansson.

Men nu mår han bra.

– I dag mår jag hur bra som helst. Träningen är i full gång och äntligen känns det som jag är på väg till något bra. Jag har hittat tillbaka till min form och till den jag är som person. Jag är lycklig och mår bra, säger han.

Inlagd på IVA

8-11 april blir det tävlingar i Stockholm Swim Open. Victor Johansson jagar nu tider för att kvalificera sig för EM och OS, men framförallt är han väldigt glad över att få vara tillbaka. 

– Jag tar inte simningen för givet längre. Jag är glad att jag får göra det jag älskar och tacksam över att få tävla, säger 22-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.