Lars Frölander. Foto: Bildbyrån

Frölander: Kosten räddade min karriär

Uppdaterad
Publicerad

Från ständigt sjuk till OS-guld på ett år.

En radikalt förändrad kost räddade simstjärnans Lars Frölanders karriär.

– Många säger husmanskost, jag säger ”sjukmanskost”, säger han till SVT.

Han var på sitt första OS redan 1992, som 18-åring, och vann också en lagkappsmedalj. Simmade dessutom en mängd VM och EM och samlade framgångar, men den bestående bilden var en sjuk Frölander.

– Jag hade väl nästan ett mantra på 90-talet som löd: frisk tre veckor, sjuk två veckor, säger han med en suck och konstaterar att det flera gånger var väldigt nära att han la av, inte minst 1999.

Det var ett år före det OS-guld som blev hans breda genombrott hos svenska folket. Frölander vann 100 m fjäril i Sydney framför australiensiska hemmahopp som Klim och Huegill och tackar sitt val att ställa om kosten.

Hjälpt av kinesiolog

Simprofilen, som bland annat utreddes för klorallergi, träffade en kinesiolog, slutade med mjölk och mjölprodukter och hakade sen på den gröna vågen. Ett fullständigt förändrat liv för en ”grönsaksskeptiker” som möjligen haft lite gurka och tomat på tallriken som annars mest innehållit det han kallar ”skräpmat”.

Det tog hans karriär till ytterligare tre olympiska spel, totalt sex stycken, med London 2012 som det sista.

Han säger att han utvecklat sin vegetariska reportoar, men påminns också om en tid när mycket snurrade kring avocados. En viktig beståndsdel i de smoothies han mixade ihop (”jag hade ett tag 30 stycken igång samtidigt i ett system”) och ibland en konsumtion på dussinet/dag.

Känd som avokadomannen

– Min frukost bestod av två avokados, 150 gram broccoli, 150 gram grönkål och 100 gram spenat. Det blandade jag med vatten, salt och lite olivolja, sen mixade jag det till en stor smoothie på ungefär 1,1 liter. Den svepte jag alltid i mig innan jag skulle ner och träna.

Han som fick epitetet avokadomannen har radikalt minskat det intaget (”det märks i plånboken”), men njuter nu istället av mycket kikärtsröror, mungbönspastor och andra veganska alternativ. Han vill inte pådyvla någon annan sin livsstil, men delar gärna med sig via föreläsningar. Och saknar inte den klassiska lunchtallriken.

– Många säger husmanskost, jag säger ”sjukmanskost”, säger han och kan åtminstone konstatera att hans sjukdagar numera är lätt räknade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.