• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Adam Peaty tar timeout efter att ha tävlat med stor press. Foto: David Golman/AP/TT

Mental ohälsa tvingar simstjärnan Adam Peaty till timeout

Uppdaterad
Publicerad

OS-guldmedaljören på 100 meter bröstsim, Adam Peaty, tar en timeout.

Anledningen ska vara den mentala press han tävlat under.

”Jag har pressat på extremt hårt så länge jag kan minnas”, skriver 26-åringen på Twitter.

Efter beskedet har simmaren fått ta emot kritik.

”När jag läser kommentarerna som svar på det här ser jag varför det är ett sådant stort stigma kring mentala ohälsa. Det här är inte ett vanligt jobb. Pengar köper inte lycka”, skriver Adam Peaty på Twitter.

Tokyo 2020

”Jag tar en paus för att jag har pressat på extremt hårt så länge jag kan minnas. Jag har i genomsnitt tagit två veckor ledigt om året de senaste sju åren. Tyvärr så finns det folk där ute som tror de känner dig bättre än dig själv”, skriver han i ett nytt inlägg.

”Ser det överallt”

På senare tid har flera idrottare uttalat sig om den stora mentala press de utsätts för, inte minst under OS. Peaty drar själv paralleller med andra idrottare.

– Du ser det överallt inom idrotten nu. Du ser det med Simone Biles (gymnastik). Du ser det med Ben Stokes (cricket). Mental ohälsa spelar roll och det handlar om att hitta rätt balans på elitnivå, sade han till brittiska Daily Telegraph när han berättade om pausen.

Den brittiske simstjärnan försvarade sin OS-titel på 100 meter bröstsim och var en del i både laget som tog guld i 4x100 meter mixed och silver i 4x100 meter medley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet