Den snart 29-åriga simprofilen, som tagit fem VM-medaljer och tio EM-medaljer i kort- och långbana, gör comeback i världscuppremiären i Berlin fredag–söndag.
Där kommer hon att simma 50 och 100 meter fritt samt 50 meter fjäril.
Och hon kommer att njuta av varje sekund, varenda moment.
– Förutom tävlandet ser jag fram emot alla de här småsakerna, värma upp, vara nervös, att simma in. Allt som jag var väldigt trött och otaggad för ska bli superkul, säger hon.
Målet i Berlin är att kvala in till kortbane-VM i Melbourne som avgörs i december. Coleman simmar bara i Berlin, inte resterande två deltävlingar.
”Så himla slut”
Hennes senaste tävling på internationell nivå var kortbane-VM i Abu Dhabi i december i fjol. Där var Coleman med och vann två guld, ett silver och ett brons i lagkapp där svenskorna också tangerade världsrekordet i den korta medleylagkappen.
Redan där och då hade hon planerat för att ta en paus, men först i mars i år gick hon ut med det offentligt.
Michelle Coleman hade haft en frustrerande väg till OS i Tokyo förra sommaren. Hösten 2019 simmade hon sammanlagt fem gånger under de tuffa svenska kvalgränserna och totalt nästan 30 gånger under de internationella, ändå fick hon inte grönt ljus förrän några veckor innan.
– Nu när jag kollar tillbaka så var jakten på OS den största boven till att jag blev så himla slut. Det var mycket som jag också byggde upp själv, säger hon.
”Väldigt kul att simma”
Coleman, som började träna igen i maj, har hunnit med massor under uppehållet.
Segling i Karibien, skidsemester, garderobsbygge, examen – och så har hon skaffat jobb.
– Stora grejer som jag inte hunnit göra innan. Det har varit himla härligt att ha tiden att göra det här, kul att testa livet som jag suktat efter. Nu har jag gjort det, det var fantastiskt, men jag tycker fortfarande att det är väldigt, väldigt kul att simma.
I Tokyo-OS slogs hon ut i semifinal på 100 meter fritt och i försöken på halva distansen.
– Jag gjorde det här uppehållet för jag tror att det är enda sättet att få ut det jag vill i Paris. Att simma på en ny nivå. Man måste ha viljan och det mentala fokuset för att prestera på en hög nivå. Det hade jag inte mot slutet och det syntes på mina resultat, säger hon.
MER SIMNING: Hansson om Sjöströms paus: ”Kommer att sakna henne” (20 oktober 2022)
Fakta: Världscupen i simning
Världscupen avgörs i tre deltävlingar under de tre kommande veckosluten:
Berlin (21–23/10), Toronto (28–30/10) och Indianapolis (3–5/11).
Årets upplaga av världscupen simmas i kortbana (25–metersbassäng).
Den totala prissumman är 13,3 miljoner kronor och totalvinnarna på dam- och herrsidan får 100 000 dollar, motsvarande 1,1 miljoner kronor.
Simmarna får tävla i hur många grenar de vill, men bara de tre bästa resultaten per deltävling räknas.
Louise Hansson är enda svensk som deltar i alla tre deltävlingar. Sarah Sjöström har tagit en paus och simmar inte världscupen.
Svenska landslagssimmare som deltar i Berlin: Michelle Coleman, Sophie Hansson, Louise Hansson, Emelie Fast, Sara Junevik, Hanna Rosvall, Klara Thormalm, Isak Eliasson, Oskar Hoff.