Sim-systrarna Louise och Sophie Hansson förklarar vad som är svårast i en växling

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sim-systrarna Louise och Sophie Hansson förklarar vad som är svårast i en växling Foto: Bildbyrån

Så ska Sverige kapa tid i växlingarna – och ta en VM-medalj i medleylagkappen

Uppdaterad
Publicerad

Långbane-VM i Ungern förra sommaren avslutades med en ”sur” fjärdeplats i damernas medleylagkapp. Direkt efteråt konstaterade Sophie Hansson vad som behövde förbättras för att nå medalj – och inför VM i japanska Fukuoka har landslaget fokuserat just på att kapa tid i växlingarna.

En riktigt bra växling bör ligga på under 0,2 sekunder, enligt Sveriges förbundskapten Martina Aronsson.

På VM i Ungern förra sommaren var Sveriges totala växlingstid, där de tre flygande växlingarna räknas in, 0,83 sekunder. I slutändan var Sverige 0,95 sekunder från bronset.

– Jag tror definitivt att vi kan jobba lite på växlingar, men svårt att öva på det när vi alla bor i olika länder. Där har vi definitivt en förbättringspotential, sa Sophie Hansson efter loppet till SVT Sport.

”Ett lätt ställe att ta in tid på”

När VM-truppen samlades på Munktellbadet i Eskilstuna inför avresan till Japan lades stort fokus just på lagkappsväxlingarna. Och väl på plats i VM-orten fortsätter det arbetet.

– Om man jämför med topplagen i världen, när vi fick vår sura fjärdeplats, om du kollar på växlingarna så var de snabbare än vad vi var. I och med att det är så lite tid mot medaljerna så är det definitivt ett ”lätt” ställe att ta in tid på, säger Sophie Hansson.

Hur mycket tid kan man ta då?

– Jag skulle lätt säga att man kan spara fyra tiondelar, vilket är ganska mycket.

I fjol simmade Hanna Rosvall det inledande ryggsimmet, Sophie Hansson tog över på bröstsimmet, Louise Hansson simmade fjäril och Sarah Sjöström avslutade på frisimmet. Mycket talar för att Sverige ställer upp på exakt samma sätt i år.

”Vi är ett väldigt starkt lag”

– Vi är ett väldigt starkt lag, vi har en idé om hur laget kommer att se ut. Men vi har ju många tjejer som är sugna på att hoppa in i laget och det tror jag är jättenyttigt. Får vi alla till det så tror jag definitivt att vi är konkurrenskraftiga, säger Louise Hansson.

Fjärdeplats förra året, hur går det i år?

– Jag hoppas på bättre! Vi är väldigt taggade och vi har ett väldigt starkt lag, så jag hoppas verkligen att kanske få stå med på pallen med tjejerna, säger Sophie Hansson.

Sim-VM inleds på söndag den 23 juli och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.