Sarah Sjöström har ett tufft VM-program i Sydkorea. Foto: Bildbyrån

Sarah Sjöströms tuffa VM-program: Inte en enda vilodag

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan OS-silvret i Rio 2016 simmar Sarah Sjöström 200 meter fritt på ett mästerskap. Det innebär fem individuella distanser, två lagkapper och noll vilodagar under hela VM.

– Jag tänkte bara att jag kör på så ser vi hur det går, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Efter SM-veckan i Malmö fattade Sarah Sjöström beslutet att också simma 200 meter frisim – en distans hon inte simmat på mästerskap sedan OS-silvret för tre år sedan.

– 200 meter frisim har egentligen funnits på programmet hela tiden, med tanke på hur många olika grenar jag ställer upp på så måste jag vara träna för att ha den kapaciteten för en tvåhundring också, säger Sarah Sjöström till SVT Sport och fortsätter:

– Jag kände bara att jag kör på så får vi se hur det går. Jag känner att jag kan simma 200 fritt på ett mer energisnålt sätt, det är mer taktik och teknisk simning än den under OS i Rio och under tidigare mästerskap. Det ska bli spännande att se vad jag kan göra.

Hur ser du på att du inte får en enda vilodag?

– Ibland under en vanlig träningsvecka när jag tar en vilodag känns det extra tungt att köra igång igen på måndagen. Så för mig kan det vara bra att köra på en vecka så att man inte går in i ”vacation mode”. Sedan har jag tränat mycket på att tävla mycket och båda mina tränare tror att jag klarar det och då tror jag också det.

Sjöström, som är regerande världsmästare på 50 och 100 meter fjäril samt 50 meter fritt, öppnar dock för att VM-schemat kan komma att ändras.

– Det går ju alltid att ändra en plan. Jag har ju 100 meter fjäril och 4x100 meter fritt första dagen så där kan man ju alltid checka formen så får vi se hur det blir, säger Sjöström.

Här är distanserna Sarah Sjöström simmar

50 meter frisim, 100 meter frisim, 200 meter frisim, 50 meter fjärilsim, 100 meter fjärilsim, 4x100 meter frisim, 4x100 meter medley

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.