Sarah Sjöström är hemma igen. Foto: Bildbyrån

Sarah Sjöström: ”Skadan har hjälpt mig”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström är tillbaka i Sverige med ett färskt OS-silver i handen.

Simstjärnan, som bröt armbågen så sent som i februari, tror att den tuffa våren faktiskt varit lite bra för henne.

– Det har hjälpt mig, säger hon.

Sent på måndagskvällen landade Sjöström tillsammans med Simon Pettersson och Daniel Ståhl i Stockholm.

– Det känns jättebra. Det är skönt att vara hemma. Det var kul att vara i Japan men det är skönt att komma hem också, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Hon tog sig till final i alla grenar hon ställde upp i under OS i Tokyo. Och till slut, på 50 meter fritt, tog hon också en medalj. Trots att hon för bara fem månader sedan låg på operationsbordet med en bruten armbåge. Enligt Sjöström så har skadan faktiskt inte bara varit något negativt.

– Det har hjälpt mig. Jag har gjort en annan typ av träning, det blev mer fokus på benstyrka och mycket cykelintervaller. Jag tror att det hjälpt mig att ge en extra liten benspark i slutet av loppet. Det känns otroligt kul att jag kan komma tillbaka till den här nivån.

”Var ganska nervös”

Något som också hjälpte henne till OS-silvret var att se Simon Pettersson och Daniel Ståhl ta sina medaljer bara tolv timmar innan 50 meter fritt-finalen.

– Jag blev riktigt taggad. Jag var ganska nervös inför min egen prestation men när jag fick titta på dem gav det en annan typ av energi.

Silvret på 50 meter fritt var Sjöströms fjärde OS-medalj. Under OS i Rio tog hon ett guld (100 m fjäril), ett silver (200 m fritt) och ett brons (100 m fritt).

– Jag tycker att detta OS hade varit framgångsrikt med eller utan medalj. Att jag lyckas ta min fjärde OS-medalj är jag otroligt stolt och tacksam över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.