Nederländskan Femke Heemskerk och Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Sjöström om nya planerna: ”Jäkligt häftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöströms ”chef” planerar för en ny simtour där de främsta kan tjäna upp till 45 miljoner kronor per år.

Den svenska simstjärnan brinner för att få vara med när hennes sport kliver in i en ny tidsålder.

– Det vore jäkligt häftigt, säger hon.

Problemet är bara att det Internationella simförbundet Fina hittills har satt sig på tvären och inte godkänner tävlingarna. En testtävling som skulle ha hållits i Turin i december ställdes nyligen in, vilket TT berättade om i förra veckan.

Detta kom sedan Sarah Sjöström och de andra stjärnorna hotats med avstängning av Fina om de ställde upp i Turin. Till slut fann det italienska simförbundet, som skulle arrangera tävlingen med Sjöströms internationella simklubb Energy Standard i bakgrunden, för gott att blåsa av tävlingen.

Energy Standard ägs av den ukrainske affärsmannen och miljardären Konstantin Grigorisjin. Det är också han som planerar för den nya simtouren och han berättade i en intervju med brittiska The Sunday Times i helgen att han inte ger upp. Han är beredd att ta till rättsliga åtgärder för att få sina planer godkända.

”Älskar simning”

Den amerikanska affärstidningen Forbes värderade 2015 Grigorisjins förmögenhet till motsvarande knappt 100 miljarder kronor. Han har skapat sin förmögenhet via energisektorn.

– Han är en kille som älskar simning, han är jättetrevlig, säger Sjöström som är hemma igen efter helgens seger i totala världscupen.

Grigorisjin planerar att dra i gång den nya simtouren nästa höst i USA, den ska avgöras mellan augusti och november, och konceptet är en tävling med olika lag som tävlar mot varandra.

– Att få se mig i samma lag som Adam Peaty (den brittiske bröstsimsstjärnan och OS-guldmedaljören) kan bli väldigt kul för publiken, säger Sjöström som tror på det nya konceptet.

Stora prissummor, på en helt annan nivå än i dag, lockar också. Fina har kritiserats hårt för att de, enligt uppgift, bara låter fem procent av sina intäkter gå tillbaka till simmarna. I den nya touren skulle 50 procent av intäkterna gå till prispengar. De främsta skulle, enligt Sunday Times, kunna tjäna upp till 45 miljoner kronor per år.

”Börjar bli skakade”

Sarah Sjöströms drog, som en jämförelse, in sammanlagt runt 2,8 miljoner kronor för framgångarna i världscupen.

– Jag såg i en artikel att Fina kallar sig för Finafamiljen, men då får de börja behandla sina barn som en del i familjen. Vi simmare är starka och det är väl därför Fina börjar bli lite skakade nu.

Sjöström understryker att hon inte kommer att göra något utan Finas godkännande och tror att förbundet till slut kommer att ge med sig. Grigorisjin har stöd inte bara från simmarna, utan också från det Europeiska simförbundet Len.

Supersvenskan har i och med världscupen tävlat klart för året. Hon står över kortbane-VM och kommer ta det lugnt fram till hårdträningen inför att nästa års stora mästerskap, VM i Sydkorea i juli, drar i gång den 7 januari. Hon ser tillbaka på ytterligare ett framgångsrikt år:

– Det har varit ett helt fantastiskt år, att jag har vunnit fyra guld på EM och totala världscupen igen, det har varit riktigt, riktigt häftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.