Kelsi Dahlia slog Sjöströms världsrekord. Foto: Bildbyrån/TT

Sjöströms sju år gamla världsrekord utraderat

Uppdaterad
Publicerad

”Det kommer bli den tuffaste ISL-finalen i historien”, sa Sarah Sjöström inför helgens tävlingar.

Och direkt på fredagskvällen fick vi se ett nytt världsrekord på 100 meter fjäril.

Ett rekord som innan ikväll innehafts av Sjöström – sedan 2014.

Det var i Qatar, den 6 december 2014, som Sarah Sjöström simmade in på 54.61 på 100 meter fjäril. Ett världsrekord då och som stått sig bra, ända fram till i dag, sju år senare.

För när ISL-finalen gick i Eindhoven trimmades det världsrekordet två hundradelar. Amerikanskan Kelsi Dahlia tog sig i mål på 54.59. Sarah Sjöström slutade fyra i loppet på 56.17 i den stjärntäta finalen som också innehöll sommarens OS-drottning Emma McKeon.

”Det är helt surrealistiskt. Jag tror det kommer ta ett tag att smälta. Det är väldigt speciellt. Det var ett fantastiskt heat mot bästa möjliga motstånd. Jag bara höll mig till min plan”, sa 27-åringen efter loppet enligt Swimming World Magazine.

Sarah Sjöström slog istället till på 50 meter fritt där hon tog hem segern med tiden 23.27. Svenskan hamnade överst på pallen igen när hennes lag Energy Standard tog hem lagkappen på 4x100 meter fritt.

Sjöströms lag Energy Standard vann även den avslutande lagkappen 4x100 medley. Cali Condor var först i mål men diskades och segern till Energy standard. Sjöström hade den snabbaste frisimsträckan, 51,11 sek, i finalfältet under lagkappen.

ISL-finalen avgörs i morgon kväll. Efter dag 1 så leder Energy Standard (Sjöströms lag) 21 poäng före fjolårsmästarna Cali Condors

Sarah Sjöströms världsrekord

Sarah Sjöström är, trots att hon nu snuvats på världsrekordet på 100 meter fjäril i kortbana, fortfarande den kvinnliga simmare med flest världsrekord: 50 meter fjäril och 100 meter fjäril i långbana, 50 meter fritt och 100 meter fritt i långbana och 200 meter fritt i kortbana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.