Sophie Hansson har siktet inställt på EM och VM. Foto: Bildbyrån/SVT

Sophie Hansson: ”Det har gjort mig starkare mentalt”

Uppdaterad
Publicerad

Sophie Hansson fick sitt stora genombrott på kortbane-VM i fjol.

En stor anledning till 23-åringens utveckling är tiden på college i USA.

– Träningen där har varit väldigt hård, säger hon till SVT Sport.

Sophie Hansson kom hem från kortbane-VM 2021 i Abu Dhabi med två guld, ett silver och två brons.

Ett rejält genombrott för 23-åringen från Helsingborg.

– Det betyder väldigt mycket. Det var ju de första VM-medaljerna jag tagit både i lag och individuellt. Det har gett mig väldigt mycket självförtroende och mersmak.

”Tränat annorlunda”

De senaste åren har hon tillbringat på North Carolina State University i USA. Tiden där har lagt grunden till framgångarna.

– Det har gjort väldigt mycket. Träningen där har varit väldigt hård och väldigt annorlunda från hur jag tränade i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Framförallt har jag lärt mig att köra på max väldigt många lopp på kort tid. Det har gjort mig väldigt mycket starkare mentalt.

”Taggad på något nytt”

Hansson tar examen senare i vår och har sedan tidigare bekräftat att hon lämnar USA för Europa.

Nu ska du lämna, hur blir det?

– Det ska bli roligt. Jag är taggad på något nytt och att få ett miljöombyte. Jag tror verkligen på det för att kunna ta nästa steg. Jag har haft jätteroligt och haft fyra bra år, men jag ser fram emot vad framtiden har att ge.

Var flyttlasset går, vet hon inte själv än.

– Jag har inte riktigt bestämt mig än. Antingen flyttar jag till Stockholm eller så följer jag min systers spår och flyttar till Loughborough i England.

VM är det stora målet

Under veckan tävlar hon i Swim Open på Eriksdalsbadet i Stockholm.

– Jag vill komma in i långbanetävlingen då jag inte har tävlat långbana sedan OS. Det blir kul att se var man står. Sedan utefter hur det går den här veckan kan jag se vad jag behöver göra för att vara så snabb som möjligt på VM.

Under året väntar både EM och VM. Det stora målet är att göra upp om medaljerna på långbane-VM i Budapest.

– Det blir en väldigt intensiv sommar med ett speciellt upplägg. Det blir väldigt roligt och intensivt med både VM och EM. Men jag har mitt stora mål inställt på VM, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att jag kan vara med och slåss om medaljerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.