”Sun Yang är förmodligen inte den enda som är dopad”

Uppdaterad
Publicerad

Kinesen Sun Yang har varit i skottgluggen hittills under VM. Den dubble världsmästaren, som varit avstängd för dopning, har fått ta emot mottävlares protester och burop från publiken. Landslagstränaren Johan Wallberg tycker att bilden är för ensidig.

– Det blir mycket riktat mot Kina och en person vilket inte är helt fair.

Soppan kring Sun Yang har präglat stora delar av inledningen på sim-VM i sydkoreanska Gwangju.  Efter guldet på 400 meter fritt vägrade silvermedaljören, australiern Mack Horton att kliva upp på pallen. Han tog istället emot medaljen på golvet, som en protest mot kinesen som anklagats för dopning.

Och i dag följde britten Duncan Scott efter. På prisceremonin vägrade Scott att ta guldmedaljören i handen, vilket gjorde Sun Yang rosenrasande. Kinesen skällde ut britten från podiet innan han sedan ställde sig och lyssnade på nationalsången. Efteråt hyllades Duncan Scott av publiken.

En som har tagit del av snacket vid sidan av bassängen är den svenska landslagstränaren Johan Wallberg.

– Det är tråkigt när det blir för mycket politik och demonstrationer när det är det sportsliga som borde stå i centrum, säger han till SVT Sport.

Kritisk till debatten

Wallberg är samtidigt kritisk till hur debatten går och att Kina får klä skott för dopningsproblematiken.

– Man kan tycka hur man vill om vilka som är dopade och vilka som inte är dopade men Sun Yang är förmodligen inte den enda som är dopad här.

– Det blir mycket riktat mot Kina och en person vilket inte är helt fair. Vill man sätta in en protest, det är stora länder som Storbritannien och USA, så de har alla krafter som kan om de vill markera. Jag tycker att det är Fina som borde gå in och markera och våga stänga av folk när de har dopat sig eller gjort andra saker.

Kommer alltid brottas med problem

Känner du tvivel om att det är en ren sport?

– Jag känner inte det mer än tidigare. Alla idrotter där den fysiska delen spelar stor roll kommer alltid brottas med problem, speciellt när vinsterna blir större.

Är det frustrerande?

– Idrotten är inte alltid rättvis så är det. En del har bra förutsättningar en del mindre bra. Man kan se det från olika håll. Jag väljer att se det fina med idrotten och vad den kan ge alla runtomkring.

Hur viktigt är det att Fina tillsammans med WADA sätter ner foten och ger tydligare markeringar?

Det är ett måste. Man kan inte ha regler om man kan bända och vrida på dem. Det är en del länder som kommer undan med väldigt milda straff. De får sätta ned foten ordentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.