Det sägs ofta att idrott ska vara på lek, och nu har leken skateboard – och därmed barnen – kommit till idrotten. 11-åringen Sky Brown har redan tagit VM-brons och kan bli Storbritanniens yngsta OS-deltagare någonsin. Och även svenskar knackar på OS-dörren: i somras vann den då 10-åriga Felicia Jacobsson ett svenskt OS-kval, där även tolvåringen Hampus Winberg fanns med i toppen.
Skateboard saknar åldersgräns
Internationella olympiska kommittén har lämnat till de enskilda OS-idrotterna att sätta sina egna åldersgränser. Så medan till exempel karate har 18-årsgräns, har både klättring och skateboard ingen gräns alls.
– På deras världscup och mästerskap är det vissa regler, och det är klart att de också vill ha med sig de reglerna in i OS, säger Peter Reinebo som är sportchef på Sveriges Olympiska Kommitté.
Skulle SOK vilja se en generell åldersgräns i OS?
– Nej, jag tycker inte att det är relevant . Det handlar om olika kvalitéer i olika idrotter, och jag tycker att det är relativt bra som det är.
SOK gör uttagningen
SOK har alltså ingen makt över åldersgränserna, men samtidigt stor makt eftersom de i slutändan står för uttagningen till OS, där den nu 13-årige Hampus Winberg har chansen.
– När det gäller Hampus som är med och kvalar nu så följer hans pappa med, och skulle Hampus ta sig till OS får man titta på det då, säger John Magnusson som är coach på Skateboardförbundet.
– Åldern är inte den främsta faktorn, utan det är en samlad bedömning som handlar om mogenhet, utvecklingspotential och situation , säger SOK:s sportchef Peter Reinebo.
Hur ser ni på att en OS-uttagen skulle behöva ha mamma och pappa med sig till OS i Tokyo?
– Det är en ledarfråga, som blir extra viktig om det är en ung aktiv.