Domarna utbuade när Winberg missade OS-final

Publicerad

Hampus Winberg var missnöjd med domarna – och fick publiken med sig.

Skateboardsvensken svarade med ett av sina bästa åk i karriären. Det räckte ändå inte till OS-final.

– Det är den högsta poängen jag någonsin har fått. Jag kan bara vara nöjd, säger 18-åringen.

Winberg, yngst i hela den svenska OS-truppen, stod för två fina åk i kvalet (i det tredje föll han). Redan på det första borde han ha blivit rikligt belönad, tycker han.

Det tyckte även publiken. När poängen 82,58 kom upp på resultattavlan svarade de närapå fullsatta läktarna med att bua ut domarna.

OS i Paris 2024

– Att det blev så mycket burop var lite förvånande. Men det var sjukt kul. Det var lite dålig poäng så det var kul att ha rätt mindset sedan och dra in ett helt nytt trick i nästa åk och det gav bra poäng, säger Winberg.

"Bättre än någonsin"

I sista åket slängde han in ett trick som han helst hade sparat till en eventuell final, och belönades med domarnas välvilja. 88,29 poäng gav en fjärdeplats för stunden, men det räckte inte. När australiern Keefer Wilson körde till sig 88,60 i det sista heatet petades Winberg ner precis utanför de åtta finalplatserna. Svensken slutade nia i kvalet.

– Det är den högsta poängen jag någonsin har fått i en tävling. Jag kan bara vara nöjd, jag har presterat bättre än någonsin, säger Winberg.

Klassisk mark

Arenorna till de mer "ungdomliga" OS-sporterna – skateboard, BMX, breaking, tremannabasket – har slagits upp mitt på Place de la Concorde i centrala Paris, så Hampus Winberg fick göra sin olympiska debut i skuggan av klassiska landmärken som Luxorobelisken.

Det blev ett minne han bär med sig när satsningen nu fortsätter mot OS i Los Angeles 2028.

– Jag har väntat på den här dagen i tre år. Det är här jag vill vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet