Skateboard är en ung OS-sport. Debuten skedde i Tokyo. I Paris är skateboard med för andra gången.
– Jag kan förstå skejtare som inte tycker att skateboard ska finnas med i sammanhang som OS, och att vi säljer ut oss och utarmar sporten. Men jag håller inte med om det, säger Tony Hawk.
– Skateboard ger OS en ”coolfaktor” och OS behöver den, säger den 55-åriga legendaren, som själv inte deltar i Paris-OS, även om han fortfarande flyger högt i rampen hemma i San Diego i södra Kalifornien.
”En av de mest inkluderande sporterna”
Hawk älskar hur sporten han varit med och präglat har utvecklats.
– Jag ser skateboard som en av de mest inkluderande sporterna.
– Allt du behöver göra är att ställa dig på en bräda och så är du med. För 20 år sedan var det kanske inte så, men sedan dess har saker och ting förändrats.
– Tjejerna har fått det utrymme de absolut inte hade förut och i de flesta parker ser man folk i alla åldrar, och det är 50/50 i könsfördelning.
”Körde i tomma swimmingpools”
– När jag började åka bräda i slutet av 70-talet körde folk mest i tomma swimmingpools. När jag såg alla som flög upp över kanterna, tänkte jag att det är det där jag vill göra – flyga.
Varför kan folk från andra sporter ha svårt att förstå sig på skateboard som sport, tror du?
– För att det inte finns några regler som begränsar din åkning, utan snarare uppmuntrar utveckling. Det finns inget som säger hur, var eller på vilket sätt du ska göra dina manövrar på tävling, och det kan vara svårt att förstå om man är van vid rigida regelverk och ensidighet, hur man gör succéartade resultat. Skateboard lever inte under de ramarna.