Skateboard – den halvfrivilliga OS-sporten

Uppdaterad
Publicerad

Skateboard är en av fyra nya grenar på OS i Tokyo i sommar.

Men vad händer när en idrott som vill ha sin egen unika subkultur ska pressas in i olympiska spelens standardiserade mall?

SVT Sport har träffat svenska skejtaren Emma Fastesson Lindgren som är minst sagt kluven till OS-cirkusen.

– Helt plötsligt blir tävlingen jätteviktig för vissa skejtare, säger hon.

Med fyra raka SM-guld och som bäst en åttondeplats på världsrankingen är Emma Fastesson Lindgren en av Sveriges främsta damskejtare i grenen street. I våras kom hon 23a på en OS-kvaltävling i London. Men på frågan om hon kommer satsa på fler OS-kval, blir svaret ”kanske”.

– Nej jag skejtar för att det kul, inte för att tävla.

Skateboard är född ur en stark underground-kultur, tätt sammankopplad med andra urbana konstuttryck där man historiskt identifierar sig mer som samhällets rebeller än dess etablissemang. Ett OS, med standardiserade skateboard-parker anses alltför konventionellt.

– Folk är väldigt passionerade de vill inte vara mainstream, konstaterade skateboardlegendaren Tony Hawk i Skavlan i oktober med anledning av OS-skepsismen.

Skejtare nominerad till årets manliga idrottare

Trots det går det inte att komma ifrån att en OS-plats gör att fler får upp ögonen för sporten.

På herrsidan har malmöskejtaren Oskar Rozenberg Hallberg seglat fram som en svensk stjärna. Han har vunnit två VM, ingår i SOK:s satsning Topp och Talang och är nominerad till årets manliga idrottare.

När en Expressen-krönikör ifrågasatte nomineringen reagerade Emma Fastesson Lindgren. ”Det är tjänstefel när sportjournalister inte förstår OS-sporter” skrev hon i en SVT Opinion-text.

”Det är inte svart eller vitt”

Så hur ska man förstå de dubbla budskapen – där skateboard både vill bli taget på allvar, men samtidigt inte förlora sin speciella kultur?

– Om jag genom mina sponsorer skulle få chansen att OS-kvala i till exempel Kina. Då skulle jag ta den chansen. Det är inte svart eller vitt det här, säger Emma Fastesson Lindgren.

Så fungerar OS-kvalet

På OS finns två olika skateboard-grenar: street och park. Inom varje gren finns 20 platser för damer och 20 platser för herrar.

Tre skejtare direktkvalificerar sig genom de kvaltävlingar som anordnas av internationella skateförbundet (World Skate).

16 skejtare kvalificerar sig genom en världsranking, som handlar om att ha så hög poäng som möjligt fram till deadline den 1 juni 2020. Dock finns ett tak på max tre skejtare/nation.

En plats är reserverad värdnationen, i det här fallet Japan, vilket innebär att landets bäst rankade skejtare på dam- och herrsidan i respektive gren har en direktplats i de olympiska spelen.

Skateboard är en bedömningssport, där domarna sätter poäng utifrån parametrar som hastighet, svårighetsgrad, originalitet, tajming, stabilitet och övergripande ”flow of performance”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.