• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sandra Näslund. Foto: Bildbyrån

Ber UD om hjälp – skicrossåkarna tas hem

Uppdaterad
Publicerad

OS-mästaren Sandra Näslund kunde ha säkrat världscupsegern i helgens tävlingar i Ryssland.

Men nu väljer Sverige att bojkotta tävlingarna efter att Ryssland invaderat Ukraina – och ännu vet man inte hur man ska få hem det svenska landslaget.

– Detta är inte ett ställe som är helt rätt att resa i från, säger Skidförbundets ordförande Karin Mattson.

Tidigt på torsdagen meddelade Rysslands president Vladimir Putin att invasionen av Ukraina inletts. Uppgifter om marktrupper som tagit sig in i Ukraina, bombningar över hela landet och en rad dödsfall har sedan följt under morgonen.

Samtidigt ska en världscuptävling i skicross hållas i ryska Solnetjnaja Dolina i helgen – och på plats är förutom OS-mästaren Sandra Näslund och de andra i det svenska landslaget en rad andra landslag.

”Inte oroligt på plats”

Skicrossåkarna befinner sig långt ifrån Ukraina rent geografiskt och de första buden från det svenska skidförbundet var att Sandra Näslund och de andra svenskarna skulle tillåtas att tävla.

– Nu är vi på plats, de tränar just nu och det verkar inte vara oroligt på plats. Nu håller vi på att lägga pusslet med Fis, hur man behöver tänka och agera i en så här situation, sade Tommy Eliasson Winter, alpin chef vid förbundet, till TT på torsdagsmorgonen.

När man tog planet från Kina var situationen inte så här allvarlig, säger han, och poängterar att situationen inte hör till vanligheterna och att det därför är svårt att veta arbetsgången.

Osäkert om hemresan

I detta nu undersöker det svenska skidförbundet möjligheter att resa säkert hem.

– Vi tittar på olika hemresor. Tävlingen är så gott som redan igång, så den den stora frågan just nu är hur man tar sig hem på ett säkert sätt oavsett om det är innan, under eller efter tävling.

Även om förbundet skulle vilja skicka hem det svenska landslaget före tävlingarna kan det bli svårt att få till.

– Jag är inte säker på hur det skulle gå till på så kort tid. Vi vet inte om den möjligheten finns nu. Så gott som hela världscupen kom med ett gemensamt plan från Peking och alla sitter i samma båt.

Säkerheten akut fråga

Senare kom Svenska skidförbundet med beskedet att inga skidåkare ska tävla i Ryssland framöver, vilket inkluderade skicrossåkarna som redan är på plats.

– Det är en stor markering, säger Skidförbundets ordförande Karin Mattson till TT.

Hemresan är fortfarande ett frågetecken.

– Vi håller på att jobbar med den, detta är inte ett ställe som är helt rätt att resa ifrån. Vi vill gärna undvika att det blir byten i flygen och för det här gänget är säkerhetsaspekten en mer akut fråga. Det viktigaste för oss är att de kommer säkert hem.

Skidförbundet ber därför UD om hjälp och råd inför hemresan.

– Vi är inte experter på säkerhetsfrågan, vi är rena lekmännen, så vi måste ha deras hjälp för att bedöma situationen.

– De ledare som är där borta och har ansvaret, de bär en stor börda. De är ingen avundsvärd situation, säger Mattsson.

Försökt samtala med Fis

Förbundet har de senaste veckorna försökt att övertala Fis om att flytta tävlingarna, men utan resultat. Därför väljer man nu att inte låta skidåkarna delta – varken nu eller i längdskidornas världscupfinal som är planerad att arrangeras i ryska Tiumen den 18-20 mars.

Under torsdagsförmiddagen meddelade Fis för den österrikiska nyhetsbyrån Apa att man genomför skicrosstävlingarna som planerat, eftersom området i Ryssland där tävlingarna hålls inte är direkt påverkat av konflikten.

I helgen skulle Näslund ha haft möjlighet att säkra totalsegern i världscupen.

TT har sökt Sandra Näslund, som valt att inte låta sig intervjuas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.